"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Algab igakevadine suurpuhastus (0)
12. aprill 2006

Linnavalitsus kutsub kõiki linlasi kevadises suurpuhastuses aktiivselt kaasa lööma. «Et meie ühine kodulinn puhtaks saaks ja siin kõigil mõnus elada oleks, tuleks igaühel kaasa aidata,» ütles abilinnapea Olga Sõtnik. «Kutsume majaomanikke, korteriühistuid ja töökollektiive kevadisel heakorrakuul kaasa lööma.»

Keskkonnaameti juhitav kevadine heakorrakuu algab sel aastal 17. aprillil ja kestab 15. maini. Kommunaalameti lepingupartnerid tänavapuhastusfirmad on lubanud talvise saasta tänavailt koristada 1. maiks, soodsate ilmade korral on selleks ajaks lapitud ka enamik tänavaauke.

«Tuleb rõhutada, et see, kui puhas või kui räpane linn pärast lume sulamist välja näeb, sõltub paljuski sellest, kuivõrd oma kodulinna puhtusest hoolitakse,» ütles Sõtnik.
«Näiteks on linnaosavalitsused sunnitud igal aastal metsatuka serva tekkinud prügihunnikute likvideerimisele palju raha kulutama. Lisaks riivavad parkides igal sammul silma lemmikloomade väljaheited, suitsukonid, pudelikillud ja muud jäätmed, mis lume sulades päevavalgele tulevad.»

Linnaosavalitsused korraldavad heakorrakuul puhastustalguid, kuhu on teretulnud kõik, kes puhtast kodupaigast lugu peavad.

Lasnamäel kaasatakse tühermaade ja parkide koristamisele skaudid ja kooliõpilased, mõistagi on kaasa lööma oodatud teisedki linnaosa elanikud. Ühtlasi on suurimal linnaosal plaanis omavoliliselt ehitatud ja linnapilti risustavate garaažide lammutamine. Oleks tore, kui nende rajajad ise sellele kaasa aitaksid.

Põhja-Tallinnas on reedel, 28. aprillil hoogtööpäev, mille käigus istutatakse Stroomi rannaparki kibuvitsapõõsaid.

Kesklinna valitsus jagab majaomanikele mulda ja muruseemneid, eemaldab majaseintelt grafitid ning kutsub majaomanikke üles majaümbruse kõnniteid, aknaid ja fassaade pesema. Plaanis on heakorratalgud parkides, samuti koristustalgud Aegna saarel.
Pirita linnaosa valitsus kutsub kooliõpilased Pirita rannametsa, Lillepi parki ja teisi haljasalasid koristama.

Nõmme linnaosa valitsus kutsub eraomanikke üles korstnate puhastamise eest hoolt kandma. Tegemist on tähelepanu ja järgimist väärt kampaaniaga, sest puhastamata küttekolded on tuleohtlikud ja saastavad ka õhku.

Valdeku pargis korraldab koristustalgud Eesti Saksa Lambakoerte Ühing, Tähe laululaval toimub kogupereüritus «Kodupaik turvaliseks».
Mustamäe linnaosas toimuvad hoogtööpäevakud Mustamäe Männipargis ning Mustamäe sotsiaalkeskuse ja avatud noortekeskuse aias, Haabersti linnaosas Sõudebaasi tee ääres metsapargis ja jaanitule platsil ning Kakumäe rannapargis.

Lõkke tegemine ning kulu ja jäätmete põletamine on keelatud. Erandina võib põletada üksnes puu- ja põõsaoksi, kuid sedagi vaid keskkonnaametiga kooskõlastatult.
Heakorrakuul on linnaosade taotluse alusel erandina põletuspäevad aedaderohketes linnaosades – Kristiine linnaosas 29.-30. aprillil, Pirital 29.-30. aprillil, Haabersti linnaosa eramajade rajoonis ja Nõmmel 6.-7. mail.

Heakorrakuu pidulik avaüritus algab 17. aprillil Kaarli puiesteel, kus tutvustatakse heakorrakuu patrooni ja logo ning jagatakse teemakohaseid infovoldikuid.

Heakorrakuu lõpeb Tallinna päeval, 15. mail Vabaduse väljakul, kus on avatud Roheline turg, austatakse ja tänatakse parimaid ning toimub kontsert nii noortele kui eakamatele inimestele. Ava- ja lõpuürituse korraldamise on enda peale võtnud Tallinna kevadise heakorrakuu korraldaja keskkonnaameti koostööpartner Event Masters.

Kuhu viia prügi?

Aia- ja pargijäätmed
Tallinna kompostimisväljak
Rahumäe tee 5a
Avatud E–R 8–18, L 10–15
Hind 250 kr/tonn + käibemaks
Oksarisu läbimõõt maksimaalselt 6 cm

Eesti Jäätmeringluse OÜ
Jõelähtme vald, Harjumaa
Osutab ka äraveoteenust. Hind äravedamisel üle 10 koti puhul 17 krooni kott, alla 10 koti puhul 25 krooni kott. Vajalik etteteatamine telefonil 644 0052.

E-romud
Elektri- ja elektroonikaseadmed ning neist tekkinud jäätmed saab anda MTÜ EES-Ringlus kogumispunktidesse.
Kogumispunktide asukohad ja lahtiolekuajad:
Paide 7, taaskasutuskeskus, kesklinn (avatud E–R 11–19,
L 11–16)
Rummu tee 2, Pirita Selveri parklas (avatud K 15–18,
L 9–12)
Haaviku/Keskuse, Merivälja pood (avatud T 15–18, P 12–15)
Raudtee 60, Nõmme (avatud
T 15–18, P 12–15)
Tähetorni/Tihniku ristmik, Nõmme (avatud R 15–18, L 9–12)
Rahumäe tee 5a, Nõmme (avatud K 10–15, L 10–15)

Muul ajal on konteinerid lukustatud. Jäätmete konteineri kõrvale panemine on keelatud. Lisainformatsioon: www.eesringlus.ee või Tallinna abitelefon 1345.

Vastu võetakse külmikud, pesumasinad, elektripliidid, mikrolaineahjud, elektriradiaatorid, kliimaseadmed, ventilaatorid, tolmuimejad, õmblusmasinad, rösterid, kellad, kaalud, kohvimasinad; personaalarvutid, sülearvutid, telefonid, mobiiltelefonid, automaatvastajad, printerid jms; raadiod, televiisorid, videokaamerad ja -magnetofonid, muusikariistad jms; luminofoorlampide valgustid ja sirged lumino­foorlambid, kompaktlambid; elektritööriistad; mänguasjad ning seire- ja valveseadmed (suitsuandurid, kütteregulaatorid).

Keskkonnaohtlikud jäätmed
OÜ Kesto
Spetsiaalsed konteinerid asuvad suurte kaubanduskeskuste läheduses ja bensiinitanklates.
Pirita Selveri parklas (Rummu tee 2). Avatud kolmapäeviti 15–18 ja laupäeviti 9–12.
Mustamäe tee 5 autoparklas. Avatud neljapäeviti 15–18 ja laupäeviti 13–16.
Nõmme kaubanduskeskuse taga (Raudtee 60). Avatud teisipäeviti 15–18 ja pühapäeviti 12–15
Keskturu parklas (Lastekodu 11b). Avatud neljapäeviti 15–18 ja laupäeviti 13–16.
Mustamäel Kadaka Prisma vastas (Tammsaare tee 111a). Avatud kolmapäeviti 15–18 ja laupäeviti 13–18.
Põhja-Tallinnas Madala 5a parkla ees. Avatud teisipäeviti 15–18 ja pühapäeviti 12–15.
Lukoili bensiinitanklate juures (Kivila 28, Sõpruse pst 261, Tammsaare tee 53, Vabaduse pst 158, Õismäe tee). Vastuvõtupunktid tanklate juures on avatud ööpäev läbi. Konteineri võti on tanklatöötaja käes.
Vastu võetakse jääkõlisid (kuni 20 liitrit korraga), õlifiltreid, õliseid pühkmematerjale, värvi-, liimi-, laki- ja lahustijäätmeid jaepakendis (kuni 10 liitrit), patareisid ja akusid piiramatus koguses ning elavhõbelampe (kuni 10 tükki korraga). Aegunud ja kasutuskõlbmatuid ravimeid ja muid meditsiinilisi jäätmeid võetakse vastu kuni 2 kg korraga. Kemikaale ja pestitsiidide jäätmeid kuni 10 liitrit ning elavhõbekraadiklaase ja muid elavhõbedat sisaldavaid jäätmeid kuni 2 kg korraga.

Patareid
119 punast kogumiskasti üle linna.

Vanad autorehvid
Tallinna Prügila Jõelähtmel
MTÜ Eesti Rehviliit võtab seal rehve tasuta vastu E–R 6–22, nädalavahetusel ja riiklikel pühadel kella 8–18.
Tallinna kompostimisväljak
Rahumäe tee 5a
E–R ja L 10–15

Vanapaber
MTÜ Eesti Noorte Looduskaitse Ühing korraldab Tallinna koolinoortele 17. aprillist 5. maini vältava vanapaberi kogumise kampaania.
Vanapaberi kogumine toimub kas individuaalselt või kuni 3-liikmelistes võistkondades, minimaalne paberikogus on 3 kilo inimese kohta. Mida rohkem noored paberit koguvad, seda vingemaid auhindu on võimalik võita. Parimaid premeeritakse kino- ja teatripiletitega, kinkekaartidega jms.

Vanametall
AS Kuusakoski korraldab metallesemete kogumise kampaania, mis kestab 17. aprillist 31. maini.
Kampaania raames metalli loovutanud või müünud inimesi premeeritakse 100-kroonise Stokkeri rahaga, mida saab realiseerida Stokkeri tööriistakauplustes. Lisaks loositakse kampaanias osalejate vahel välja Stokkeri 5000-kroonised kinkekaardid.
Vanade metallist esemete äraveoks saab tellida tõstukiga auto või konteineri. Väiksemad kogused on mõistlik ise Kuusakoski teenindusplatsile tuua.
AS Kuusakoski Tallinna teeninduspunkt asub aadressil Betooni 12. Lisainfot kampaania ja transpordivõimaluste kohta saab küsida AS Kuusakoski klienditelefonil 625 8666.
Samast saab abi ka autoromu äravedamiseks.

Kasutuskõlblik kraam
Kasutuskõlblik mööbel, kodutehnika, raamatud, riided, nõud jms leiavad uue omaniku Paide 7 asuvas taaskasutuskeskuses. Täpsem info telefonil 5553 0242.

Ohtlike jäätmete reid
Keskkonnaamet ja jäätmekäitlusfirma Ragn-Sells AS korraldavad ülelinnalise elanikelt ohtlike jäätmete kogumise reidi. 12.–14. maini toimuva reidi raames saab kodumajapidamises tekkinud ohtlikud jäätmed tasuta ära anda.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.