"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Algas liiklusohutuse kampaania «Tegija kannab kiivrit» (0)
10. mai 2006

Maanteeameti kor­raldusel toimub 7. maist 4. juunini üle-eestiline kampaania «Tegija kannab kiivrit», mille eesmärgiks on tõsta noorte jalgratturite turvalisust ja juhtida tähelepanu jalgrattakiivri vajalikkusele.

Kampaania on mõeldud 7–16-aastastele lastele ja nende vanematele. Kampaania avaüritus, mille korraldas Raster Agentuur OÜ koos linnavalitsusega, toimus Tammsaare pargis.

Lastega palju õnnetusi

Abilinnapea Merike Martinson ütles, et kampaania olulisuses pole põhjust kahelda. «Lastega seotud liiklusõnnetusi on Eestis kahjuks tunduvalt rohkem kui naabritel Põhjamaades.»

Nüüdne abilinnapea töötas veel mullu suvel Tallinna Lastehaigla peaarstina ning teab oma kogemusest, et lastehaiglasse satub aastas ligi pool tuhat rattaõnnetustel viga saanud last, neile lisaks veel 300 rulatraumat. Kaitsevahendite, eelkõige kiivri kasutamine oleks hulga tõsiseid vigastusi ära hoidnud.

Vigastustest kõige ohtlikumad on peapõrutused. «Kahjuks ei piisa lihtsast üleskutsest kiivrit kanda ning paraku näitavad viimase aja märgid vastupidist tendentsi – lapsed kannavad jalgrattakiivreid järjest vähem,» kahetseb Martinson.

Eelmisel aastal tegi linnavolikogu lastekaitsekomisjon eesotsas doktor Martinsoniga pöördumise liikluspolitseile ja avalikkusele, kutsudes üles tõstma laste turvalisust Tallinna liikluses. Ka esitas linnavolikogu valitsusele ettepaneku muuta liikluseeskirja – seada sisse kaitsekiivri nõue ka jalgrattajuhile. Oma vastuskirjas pidas majandus- ja kommunikatsiooniminister ettepanekut vajalikuks, kiivrikandmise kohustus piirati kuni 16-aastaste jalgratturitega. Seadus on praegu riigikogu menetluses.

Tänavu juba 50 vigastatut

Et tegu on tõsise probleemiga, tõestab fakt, et viimase kuu aja jooksul, mil jalgrattahooaeg on vaevalt alanud, on Tallinnas juba vigastada saanud ligi 50 noort jalgratturit, kellest enamik ei kandnud kiivrit.

Linnapea Jüri Ratas tunneb heameelt, et aastas ostetakse 50 000 jalgratast ja rahvas muutub järjest sportlikumaks. Samas võib ta oma kogemuse põhjal öelda, et kiivri mittekandmine on tõsine probleem.

«Kutsun kõiki tallinlasi, eriti lapsi ja noori, kelle ohutunne on nõrk, ennast kiivriga kaitsma, see tasub kindlasti ära,» ütleb aktiivselt jalgrattasporti harrastav linnapea.

Alanud kampaania puhul valmivad tele- ja raadioklipid, bännerid portaalides lastekas.ee ja rate.ee lingiga TV3 ja Kanal 2 liiklussaadetele ja kampaanialehele; kampaaniasärgid, sõnumimärgid ning kleebised ja infovoldikud rattakiivrite ostjatele ja üritustel osalejatele.
Kampaania ajal korraldatakse ka 20 nädala jooksul koos SKY Radioga raadiomäng.
Kampaaniat toetab Hawaii Express, mis müüb rattakiivreid soodushinnaga.

Loodetavasti annab kampaania «Tegija kannab kiivrit» selge signaali kiivri tähtsusest liiklusturvalisuse tagajana ning vähendab edaspidi võimalikke liiklustraumasid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.