"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Isamaaliidu eelnõu sai vastupidise tähenduse (0)
20. juuni 2006

Eelnõu, milles Isamaaliidu linnavolikogu fraktsioon taotles linnavalitsuselt pronkssõduri eemaldamise tegevuskava esitamist, sai linnavolikogu menetluses täiesti uue sisu.

Kuigi linnavolikogu ees toimus Isamaaliidu korraldatud pikett eelnõu toetuseks, pälvis eelnõu linnavolikogus oodatust vähem tähelepanu ja tõsist debatti ei toimunud. Mitmed saadikud, sealhulgas Res Publica ja sotsiaaldemokraatide esindajad, taunisid küsimuse püstitamist riigikogu valmiste eel.

Keskerakonna fraktsiooni liikmed esitasid eelnõule aga muudatusettepanekud, mis muutsid kardinaalselt eelnõu sisu. Eelnõu otsustavad punktid muudeti järgnevalt:
1. Teha linnavalitsusele ülesandeks tundmatu sõduri hauamonumendi küsimuses toetada isamaaliitlasest endise Tallinna abilinnapea ja praeguse linnavolikogu liikme Liisa Pakosta seisukohta (avaldatud 08.05.2000 Postimehes) selles, et «Tallinnas elab üha rohkem inimesi, kellele pronkssõduri asupaik pole linnaelu kõige tähtsam probleem. Linnavõimude prioriteet ei ole olnud ette kirjutada, mida see monument ühele või teisele inimesele tähendab. Üks tõlgendab asja üht, teine teist ja kolmas kolmandat moodi.».
2. Lähtuda pronkssõduri küsimuses Tallinna omaaegse linnapea Jüri Mõisa seisukohast, mille kohaselt saab «lubada ainult selliseid otsuseid, mis on vastuvõetavad enamikule linlastele» (avaldatud 12.05.2001 Postimehes).

Keskerakonna fraktsiooni esimees Elmar Sepp ütles muudatusettepanekuid esitades: «Meedia seab eesmärgiks otsida erimeelsusi. Poliitikud, ja eriti rahva mandaadi alusel võimu teostavad poliitikud, peavad otsima ja leidma erinevates seisukohtades kokkupuutepunkte. Poliitiku vastutus minu arvates tähendab ka järjepidevuse tagamist ja mulle meeldivad väga omaaegsete isamaaliitlastest Tallinna linnajuhtide seisukohad.»
Muudetud eelnõu poolt hääletas 31 linnavolikogu liiget, vastu oli üks volikogu liige. Isamaaliitlased lahkusid enne hääletust saalist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.