"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Koos parema Euroopa poole (0)
20. juuni 2006

Laupäeval, 1. juulil 2006 algab Soome eesistumisperiood Euroopa Liidus. See päev on soomlaste jaoks pidupäev keset alanud suve, kuid samas ka raske tööperioodi algus.

Poole aasta jooksul vastutab Soome Euroopa Liidu tegevuse juhtimise eest. See tähendab peaaegu 500 miljoni inimese esindamist kogu maailmas ja lahenduste otsimist nii Euroopa Liidu kui ka globaalsetele probleemidele. Avalikkuse suure tähelepanu pälvivad mitmed tippkohtumised, kuid igapäevane töö käib arvukatel kohtumistel kõikidel tasanditel. Soome eesmärk on jätta järgmisele eesistujamaale, Saksamaale, võimalikult vähe lahendamata probleeme.

Soome eesistumise algust Euroopa Liidus tähistatakse paljudes maades erisuguste üritustega, kuid suurim neist toimub Tallinnas, Euroopa tulevases kultuuripealinnas. See on igati loomulik, sest Eesti on soomlastele lähedane naabermaa ning Tallinn sadadele tuhandetele soomlastele tuttav ja armastatud reisisiht. Tuhanded soomlased on oma koduks valinud Tallinna. Siin tegutseb arvukalt Soome kapitalil põhinevaid ettevõtteid, millel on suur tähtsus Eesti majanduse soodsale arengule. Sajad soomlased õpivad Tallinna kõrgkoolides, Tallinnas tegutseb soome kool.

Meie pealinnade, Helsingi ja Tallinna vaheline koostöö on tihe ja laieneb pidevalt. Heaks näiteks on hiljuti Tallinnas alla kirjutatud Euroopa rohelise pealinna memorandum. Tallinn on pikka aega koostööd teinud ka Kotkaga ja paljude teiste Soome linnadega.
2011. aastal on Tallinn Euroopa kultuuripealinn koos ühe Soome linnaga, mille nimi peaks selguma lähinädalate jooksul.

Soome ja Eesti sidemed tihenesid märgatavalt kaks aastat tagasi, kui ka Eestist sai Euroopa Liidu liikmesriik. Liitumise mõjud on otsesemad ja sügavaimad geograafiliselt lähedaste maade puhul. Meid ei liida mitte ainult ühine poliitiline tulevik, vaid ka mure oma kodanike julgeoleku, heaolu ja turvalise elukeskkonna pärast. Üheskoos lasub meil vastutus parema Euroopa ülesehitamise eest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.