"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Soome tuleb Tallinna (0)
20. juuni 2006

Juulist saab Soome Vabariigist pooleks aastaks Euroopa Liidu eesistujamaa. Põhjanaabrid pakuvad ka Tallinnale võimalust selle tähistamisest osa saada.

Euroopa Liidu eesistumise avaprogramm toob Soome Tallinna vanalinna – laupäeval, 1. juulil kella 10–23 toimub Raekoja platsil ja Harju tänaval suur hulk kontserte, lasteüritusi ja muud põnevat.

Euroopa Liidu eesistujariigiks oleku auväärne ja vastutusrikas ülesanne lasub Soome õlgadel juba teist korda ja seisab ükskord ka Eestil ees. Et Eesti ja Soome on nii lähedased, korraldatakse üks suurejoonelisemaid eesistumise avaüritusi just nimelt Tallinnas. Mitmekülgse kavaga esinevad kuulsad Soome artistid koos Eesti muusikutega. Õhtu lõpetavad hoogsa ja lustaka etteastega Seminaarimäen mieslaulajat.

Harju tänavale üles seatavas Soome külas esitlevad end viis põhjanaabrite linna – Helsingi, Kotka, Turu, Tampere ja Lahti – ning mitmed Soome ettevõtted ja kultuurifestivalid. Soome turismiarenduskeskus tutvustab reisivõimalusi Soomes. Suvekohvik pakub soomepäraseid maitseelamusi ning üle tänava paiknevas Soome Instituudis on lahtiste uste päev.

Suvekohvik pakub põhjapõtra

Harju tänaval avatud Soome suvekohvik annab aimu, milliseid delikatesse soomlase toidulaual kohata võib.

Suvekohviku menüüs on soojade toitudena saadaval põhjapõdra-kevadkogritsa supp ja pruunistatud põhjapõdraliha kartulipudru, delikatesskurgi, pohlamoosi ja kuivikleivaga. Kohvikus küpsetatakse Fazeri karjala pirukaid, mida võib proovida kas suitsulõhepatee- või külmsuitsu-põhjapõdratäidisega. Rännumehe leiba pakutakse külmsuitsulõhega ning kukleid põdramaksapateega. Keelekasteks võib proovida Hartwalli õlut ja magustoiduks Pauligi kohvi ehtsate soome kaneelirullide ja marjapirukaga.

Lasteplatsil leiavad hommikust õhtuni tegevust nii väikesed kui ka suured. Soomest on kohal Muumitroll isiklikult, klounid, nukuteater ja näomaalijad, ka Silja hüljes ning külalised Korkeasaari loomaaiast.

Kirjanike maja ja Niguliste kiriku vahelisel platsil toimuvad teatrietendused ja mängib orkester, oma oskusi näitavad žonglöörid ja mustkunstnik. Orkester Kengurumeininki on juba üheksa aastat lõbustanud nii lapsi kui ka nende vanemaid. Stiililt esindab see orkester rokki, kuid et supp oleks võimalikult vürtsikas, on sisse pikitud kõike võimalikku alates hevimetallist jazzini.

Teater Mukamas saadab Soome päevale kõigi suure sõbra Paksu, kellel on kaasas kohvritäis sõpru. Mustkunstnik Janne Rautakoski programm kujuneb välja koostöös lastega ning peaosas on lapsed ise. Lõbu ja naeru ja peadpööritavaid trikke tuleb kui küllusesarvest.

Ohtralt muusikaelamusi

Esinejate hulgast võib leida nii mittetraditsioonilist stiili esindava meeskoori ja üllatavaid jazzitõlgendusi kui ka soome popmuusika raudvarasse kuuluvad artistid Kirka ja Tapani Kansa. Mõlemad mehed alustasid oma karjääri juba 1960ndatel ning on siiani soome meelelahutuse tipus püsinud.

Anna-Mari Kähärä, Mervi Hiltunen ja Pirjo Aittomäki moodustavad lauluansambli How Many Sisters, mida iseloomustab täiesti omalaadne kõla. 1982. aastal loodud ansambel on tuntust kogunud erilaadsete tõlgendustega nii jazzi, rahvamuusika, igihaljaste meloodiate kui ka tangode maailmast. Nendesarnaseid lavavirtuoose kohtab harva. Soovi korral võib trio moonduda kas või orkestri puhkpillirühmaks.

Seminaarimäen mieslaulajat ehk Semmarit on Tallinna Tehnikaülikooli meeskoori sõpruskoor ja nende esinemistes võib täheldada teatud sarnasusi – mõlemad suudavad kuulajaid mitmesuguste trikkide ja vempudega üllatada. Semmarite eesmärgiks ongi algusest peale olnud koorimuusika piiride lõhkumine ja oma heliloomingu esitamine. Lood sünnivad kooriliikmete ühistööna ning nende muusika juured pärinevad peamiselt rock- ja popmuusikast.

Ürituse peakorraldaja on Soome Suursaatkond ning koostööpartnerid Tallinna Filharmoonia, Soome Instituut, Soome Turismiarenduskeskus, Estfest OÜ, Kotka, Turu, Tampere, Helsingi, Lahti ja Tallinna linnavalitsus, Euroopa Komisjoni esindus Eestis, Muumimaailma, Paliskuntain yhdistys, Taurus Oy, Reklaamimees ja Meri-Kymi. Üritust toetavad Silja Line, Valio, TietoEnator, StoraEnso, Nordea, Altia Eesti, Fazer ja ABB.

———————–

Soome päev Tallinnas 1. juulil

Suurel laval Raekoja platsil
16.00 kohaletulnuid tervitavad Soome suursaadik Jaakko Kalela, Eesti peaminister Andrus Ansip ja Tallinna linnapea Jüri Ratas
16.30 Raimond Valgre lood. Esinevad üle-eestiline noorte sümfooniaorkester ja Modern Fox, solistid Tapani Kansa ja Airi Allvee, dirigeerib Eri Klas
19.00 Estonian Dream Big Band, solistid Kirka ja How Many Sisters
22.00 Seminaarimäen mieslaulajat ehk Semmarit
Lastelaval Niguliste kiriku platsil
11.00 avamine. Muumitroll ja orkester Kengurumeininki
12.00 tsirkus, klounid Duo Pallopäät & mustkunstnik Janne Raudaskoski
13.00 lasteteater Mukamas: «Paks ja tema sõbrad laias ilmas»
13.20 klounid & mustkunstnik
14.00 lasteteater Mukamas
15.00 laste joonistusvõistluse autasustamine. Kengurumeininki
17.00 klounid & mustkunstnik
18.00 Kengurumeininki
Soome külas Harju tänaval kella 10–19
• Soome linnad – Helsingi, Kotka, Turu, Tampere ja Lahti
• Ettevõtted – Silja Line, Tieto-Enator, Nordea, Fazer, Altia, Valio, MedOne ja StoraEnso
• Soome Instituudis (Harju 1) lahtiste uste päev
• Soome Turismiarenduskeskus MEK
• Soome suvekohvik

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.