"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Uus kooliaasta võib alata (0)
30. august 2006

Tallinn kulutab tänavu õppimistingimuste parandamisele üle saja miljoni krooni, millest saab suuremal või väiksemal määral osa enamik üldhariduskoole. Kolme kooli õpilased alustavad uut õppeaastat vastselt remonditud koolimajas.

Ehitus- ja projekteerimistöödeks said tänavu linnaeelarvest raha 42 üldhariduskooli. Tervikuna remonditi Jakob Westholmi gümnaasium, Rahumäe põhikool ja Linnamäe vene lütseum.

Reede on elu esimene koolipäev 3029-l mudilaseeast välja kasvanud lapsel. Pealinna 69 üldhariduskoolis kogub algaval õppeaastal tarkuseteri kokku umbes 46 000 õpilast.

Lasteaiakohtituleb juurde

Sündimuse suurenemisest tingituna luuakse selle aasta jooksul Tallinna lasteaedadesse juurde 16 lastesõime- ja liitrühma.

2000. aastal käis Tallinna lasteaias 14 725 last, sel aastal aga juba 17 798 last, seega üle 3000 lapse rohkem.

Seetõttu lisandub kevadel avatud neljale uuele lastesõimerühmale sügisel veel 12 lastesõime- ja liitrühma. Liitrühm koosneb 2–7-aastastest lastest. «Sellist rühma võib nimetada ka pererühmaks, sest seal saavad ühe pere lapsed koos olla,» selgitas abilinnapea Kaia Jäppinen.

«Kui 2001. aastal oli sõimerühmi 192, siis 2006. aasta kevadel tegutses juba 224 rühma,» ütles Jäppinen. «Kuue aastaga on juurde tekkinud kokku 60 lastesõime- ja lasteaiarühma – nende arv on kerkinud 2000. aastast 860 rühmalt 920 rühmale. Ka avas mullu Nõmmel uksed uus kuuerühmaline lasteaiahoone.»

Mustamäe ja Kristiine saavad juurde kumbki kolm sõimerühma. Põhja-Tallinnas alustavad tegevust sõimerühm ja liitrühm ning kesklinnas liitrühm. Veel üks sõimerühm avatakse septembris Lasnamäel, kus kolm uut rühma juba töötab. Nõmme linnaosas avatakse sõimerühm Raku lasteaias hilissügisel. Kõik uued rühmad alustavad tegevust olemasolevate lasteaedade juures.

Koolid korda!

Tallinna linnavalitsus on seadnud eesmärgiks, et nelja aasta pärast on kõik linna üldhariduskoolid esinduslikult korras. Sel aastal läbis täieliku noorenduskuuri kolm kooli.
Jakob Westholmi gümnaasiumi peahoone remontimisele ja sisustamisele kulus 38 miljonit krooni. Järgmisel aastal saab kool juurdeehitise ja korraliku staadioni. Rahumäe põhikool ja Linnamäe vene lütseum remonditi koos Riigi Kinnisvara ASiga. Rahumäe põhikooli hoone remondiks kulus 53 miljonit krooni ja sisustamisele 3,7 miljonit krooni. Linnamäe vene lütseum sai 85 miljoni krooni eest lisaks remonditud hoonele ka staadioni, veel kulub koolimaja sisustamisele umbes 3,5 miljonit krooni.

Lisaks jõudis tänavu lõpule Gustav Adolfi gümnaasiumi võimlahoone rekonstrueerimine. Hoovipoolne varisemisohtlik juurdeehitis lammutati ja selle asemele rajati uus kolmekorruseline hoone, milles paiknevad võimla riietus- ja duširuumid, väike saal ja käsitööklassid. Kool sai ka õppeköögi uue sisseseade.

Juhkentali gümnaasium sai uue söökla ning tänu sellele rohkem ruumi õppetööks. Ümberehituse käigus valmivad ka uued käsitöö- ja kunstiklassid koos sisutusega. Ühtlasi taastati kooli piirdeaed.

Tervikremondi ja uue inventari saab erivajadustega lastele mõeldud Laagna lasteaed-algkooli üks korrus. Uued aknad pannakse kogu koolimajale. Uuest õppeaastast muutub Laagna lasteaed-algkool põhikooliks. «See annab erivajadustega õpilastele põhihariduse omandamise võimaluse,» ütles Jäppinen.

«Suure osa töödega jõutakse 1. septembriks valmis,» kinnitas Jäppinen. «Kindel on see, et õppetööle remonttööd mitte üheski koolis jalgu ei jää.»
Sel aastal alustatakse veel Vanalinna Hariduskolleegiumi gümnaasiumihoone remondiga ning teisest õppeveerandist Mustamäe humanitaargümnaasiumi ja Lasnamäe vene gümnaasiumi tervikremondiga.

Käimas on hoonestusõiguse seadmise konkurss kümne kooli renoveerija leidmiseks. Pärast läbirääkimisi ja lepingute sõlmimist on kavas veel tänavu alustada Pelgulinna gümnaasiumi tervikremondiga.

Ülejäänud üheksas koolis – Kalamaja põhikool, Karjamaa gümnaasium, Tallinna ühisgümnaasium, Kristiine gümnaasium, Haabersti vene gümnaasium, Laagna gümnaasium, 32. keskkool, Nõmme gümnaasium, Sikupilli keskkool – peaks remont algama 2007. aasta teisel poolel.

—————————————-

Kooliaasta alguse üritusi

Raekoja plats
Suur kooliaasta avapidu. Tallinna linna kingitus kooliõpilastele. Põnevale kooliteemalisele eeskavale linnajuhtide, Musamari laululaste ja Tallinna Tantsukooli tantsijate osalusel järgneb koolipidu koos populaarse noortebändiga Ursula.
Pidu kestab kella 18–20.30
Veerand tundi hiljem hakkab Snelli tiigi ääres öökinoseanss. Saab näha nukufilmi «Vennad Karusüdamed» ja koguperefilmi «Ruudi»

Mustamäe
Mustamäe linnaosa valitsus kingib linnaosa koolide esimeste klasside õpilastele õpik-töövihiku «Minu kodupaik Mustamäe»

Stroomi park
Põhja-Tallinnas Stroomi puhkealal toimub kooliaasta alguse puhul 2. septembril kella 12–17 teabe- ja tegudepäev «Turvaline kooliaasta».
Noortele tutvustatakse huvihariduse ja sisuka vaba aja veetmise võimalusi.
Spordivõistlused ja osavusmängud, batuudid, kosmonautide trenažöör, käsitöötöökodades saab rannakive maaida, savi voolida, loomi meisterdada, sõbrapaelu punuda, näomaalinguid teha ja asfaldile joonistada.
Liikluslinnakus «Märka ohtu» toimub lõvi Leo juhtimisel jalgratta vigursõit, politseitehnika ja varustuse demonstratsioon, jagatakse nõuandeid ohutuks liiklemiseks. Mudilas toimuvad osavus- ja liikumismängud koos üllatuskülalistega.
Kella 13–15 annavad kontserdi huvialakoolide tantsu-, laulu- ja muusikakollektiivid.
Ürituse peakorraldaja on Kopli noortemaja.

Tallinna loomaaed
Loomaias toimub 1. septembril suurüritus Haabersti linnaosa koolijuhtide, õpetajate, laste ja lapsevanemate osavõtul.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.