"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kahe linna kohtumised on ilus ja tulus traditsioon (0)
27. september 2006

Peterburi delegatsiooni Tallinna-külastuse eel Eesti ajakirjanikega kohtunud Peterburi kuberner Valentina Matvienko lubas järgmisel korral ise delegatsiooni juht olla.

Seesuguste kohtumiste tarvilikkust kirjeldas ta niimoodi: «1999. aastast korraldatavad Peterburi ja Tallinna kohtumised on heaks traditsiooniks muutunud. Kohtumiste programm muutub iga aastaga mitmekesisemaks ja see sündmus meelitab ligi üha rohkem uusi osalejaid ja poolehoidjaid.

Sel aastal avame Peterburi kohtumistega uue suuna: kaasame selle mõjusfääri ka Tartu. Veel üks tänavune uuendus on see, et korraldame esimest korda Tallinnas Peterburi administratsiooni avatud uste päeva, kus ettevõtjate ja avalikkuse esindajate küsimustele vastavad linnavalitsuse allüksuste juhid.

Meie missiooni üks peamisi eesmärke on majanduslike sidemete ja turismi valdkonnas partnerluse edendamine. On aeg üldistelt kõnelustelt konkreetsete plaanide ja projektide arutamisele üle minna. Meie leiame, et on olemas vastastikune huvitatus ja kasu kõige erinevamates valdkondades viljakaks sidemete arendamiseks. Oleme lähinaabrid. Meil on suur kaubandus- ja turismialane kogemus. Me teame hästi nii Peterburi kui ka Eesti võimalusi ja vajadusi ning mõistame, kui tulus on lähima naabriga koostööd teha.

Kahjuks tuleb tõdeda, et Peterburi ja Eesti vaheliste kaubandus-majandusklike sidemete ulatus ja maht on soovitavatest ja tegelikest võimalustest kaugel. Kaks aastat tagasi kaotati topelttollimaksud, kuid kahjuks ei ole sellega kaasnenud murrangut kaubavahetuses: 2001.–2005. aastani kasvas eksport kõigest 10 protsenti. Transiiti arvestamata oli Peterburi ja Eesti Vabariigi vahelise kaubavahetuse maht eelmisel aastal 139 miljonit dollarit. Ja kuigi Eesti on Balti riikide seas kaubavahetuses Peterburiga esikohal, asub riik piisavalt edukast positsioonist praegu veel kaugel.

Me kahetseme siiralt, et Peterburi lettidelt kadusid suurepärased eesti toiduained, mille kvaliteeti on meil alati kõrgelt hinnatud. On selge, et loodus tühja kohta ei salli ning seetõttu hõivasid selle koha väga kiiresti Soome kaubad. Võiksime selle teema arutamise juurde tagasi tulla ning sellele arutelule palju käegakatsutavama iseloomu anda. Nii et häälestumine uute kontaktide otsimisele on meile vastastikku väga tähtis.

Sel aastal lülitasime Peterburi delegatsiooni koosseisu 20 ettevõtte esindajad, kogu delegatsioon on aga ligi 200-liikmeline. Ma arvan, et Eesti elab sellise «Peterburi pealetungi» üle. On ju selle peamine eesmärk anda võimalus luua isiklikke kontakte Eesti ja Peterburi ärimeeste vahel, mille alusel saab kahepoolne koostöö edasi areneda.»

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.