"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Tallinn saab ainulaadse mööbli (0)
24. jaanuar 2007

Eesti Arhitektuurimuuseumis (Ahtri 2) saab tutvuda pealinna ilmestama hakkava ainulaadse linnamööbli näidistega.

Projekt, m ille eesmärgiks on linnapildi ühtlustamine ja parandamine, hõlmab kõiki linnamööbli esemeid jms – pingid, prügikastid, infotahvlid, reklaamikandjad, ootepaviljonid, kioskid, tänavasildid ja majanumbrid, suunaviidad, konteinerid, käimlad, valgustid ja haljastuskonteinerid.

Vormilise ja stiililise terviklahendusega linnamööbli disaini lähtekohaks on 1920.-30. aastate mööblikujundusstiil. Ühtse väljanägemisega mööbli põhikonstruktsioonid on valmistatud metallist, liigset kargust pehmendavad ümarad nurgad ning puidust või klaasist elemendid.

Disainer Aavo Ermeli kavandite järgi projekteerisid ja valmistasid linnamööbli näidiseksemplarid suurte kogemustega Soome firmad Lassila & Tikanoja OYJ ning Muodonvuoksi OY.

Linnapea Jüri Ratase sõnul on linna välisilme parandamine üks samm Euroopa kultuuripealinnaks saamisel. Abilinnapea Kalev Kallo tõdes, et pärast aastaid kestnud ponnistusi on lõpuks tulemuseni jõutud.

Olemasolevaid linnamööbliesemeid hakatakse uute vastu vahetama tasapisi, vastavalt vajadusele, kuid uutele objektidele paigaldatakse kindlasti juba uue disainiga linnakujunduselemendid. Esimesi Tallinnale ainuomaseid mööbliesemeid võib linnapildis näha selle aasta lõpus.

Mööblit valmistama hakkavad firmad selguvad avaliku konkursi korras.
Selleks, et linnapilt ühtlustuks ja omandaks läbimõeldud ning organiseeritud, just Tallinna linnale omase üldilme, on tarvis sätestada nõuded avalikku linnaruumi paigaldatavatele linnamööbli elementidele ning välja töötada nende kasutamise kord.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.