"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Täna tähistame emakeelepäeva (0)
14. märts 2007

Täna tähistatakse üle riigi emakeelepäeva, ka Tallinna koolid ja lasteaiad peavad sel päeval meeles meie eesti keele kõla ja ilu – korraldatakse luulekonkursse, viktoriine, peetakse aktusi või kutsutakse külla tuntud kirjanikke.

Vana-Kalamaja täiskasvanute gümnaasium korraldas juba kolmandat aastat järjest emakeelepäevale pühendatud meediatekstide tõlkimise konkursi «Kuldtipp 2007».
Võistlusel said osaleda kõik põhikoolide ja gümnaasiumide õpilased üle Eesti, kes lisaks emakeelele õpivad vene või eesti keelt võõrkeelena ja saavad internetti kasutada.

Võistlejate ülesanne oli internetis tõlkida oma emakeelde Eestis ilmuvate eesti- või venekeelsete ajalehtede artikleid.

Kopli noortemaja korraldab juba neljandat aastat ülelinnalist mudilaste etlemiskonkurssi «Emakeelel ilus kõla», millega soovitakse tunnustada mudilaste õpetajate tänuväärset tööd emakeel õpetamisel. Konkursil osalejate arv on iga aastaga üha kasvanud.
Seitsmele piirkondlikule eelvoorule registreerus 192 last. Igast eelvoorust valis žürii välja kolm-neli paremat, kes esindavad oma linnaosa lõppvoorus. Lõppvoor ja etlemiskonkursi pidulik lõpetamine algab täna kell 18 Estonia talveaias.

Lilleküla gümnaasiumis toimus aga emakeelepäeva eel kohtumine kirjanik Mats Traadiga.

Tallinna 21. Koolis korraldab 10. humanitaarklass kampaania «Kingi kroon eesti keelele!», kus kogutud summa annetatakse emakeelepäeval Wiedemanni fondile, ja toimub ülekooliline ilusaima eestikeelse sõna võistlus. Gümnaasiumiõpilastega arutlevad eesti filoloogia erialaga seotud inimesed selle eriala tähenduse ja rakendusvõimaluste üle. Esinevad Andra Teede, Wimberg ja TLÜ õppejõud Jaanus Vaiksoo.

Tallinna Inglise Kolledž ei tähista üksnes emakeelepäeva – toimub lausa eesti keele nädal, mis kulmineerub emakeelepäeva aktustega. Nädala raames tutvustatakse uudiskirjandust 1.–6. klassile, toimuvad kultuurilooline viktoriin ja kõnevõistlus, 10. klassi külastab kirjanik Paul-Erik Rummo.

Tallinna Prantsuse Lütseumis valmistavad aga 6.–8. klasside õpilased ülehomme, 16. märtsil ette viieminutilise lavakatke Oskar Lutsu «Kevade» põhjal, ühtlasi toimub viktoriin kirjanduse ja keele teemadel ning joonistusvõistlus.

Gustav Adolfi gümnaasium pühendab emakeelepäevale samuti terve nädala. Toimuvad loengud ja konverentsid. Jakob Westholmi gümnaasiumi algklasside õpilased kohtusid aga lastekirjanik Leelo Tunglaga ja kooli vilistlase, näitleja Britta Vahuriga.

Traditsiooniline eesti keele nädal toimub ka Tallinna humanitaargümnaasiumis, tegevustesse on kaasatud kooli kõik õpilased. Kõik üritused on eestikeelsed ja põhiteemadeks eesti kirjandus, Eestimaa, koolielu ja kodu. Emakeelepäeva tähistamine on traditsiooniks saanud ka Lasnamäe gümnaasiumis, tänavu esinevad näiteks luulekonkursi võitjad Leelo Tungla luuletustega.

Tallinna I Internaatkoolis toimuvad emakeelepäevale pühendatud üritused terve nädala jooksul. Näiteks abikoolis on teemaks «Eesti teater 100». Algklassiõpilased tähistavad emakeelenädala algust nukkude meisterdamisega. 2.–8. klasside õpilased esitavad aga toredaid näidendeid ning emakeelenädala lõpetavad vanameister Ferdinand Veike ja Buratino. Toimetulekukoolis tehakse aga omaloomingut ja esitatakse tuntumaid muinasjutte ja luuletusi. I internaatkooli õpilaskodu tähistab emakeelepäeva aga häälikupeoga, kus iga rühm koos kasvatajaga peab mõtlema välja jutu, milles kõik sõnad algava ühe etteantud tähega. Tehakse ka õppekäik Tallinna keskraamatukokku.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.