"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Loome Põlistallinlaste Kogu (0)
25. aprill 2007

Viimasel visioonikonverentsil sai välja öeldud idee luua Põlistallinlaste Kogu. Rühmake sellest huvitatud inimesi on juba paaril korral kokku tulnud ja arutanud, kas, miks ja kuidas.

Oleme jõudnud veendumusele, et pikaajaline, mitu põlvkonda kestnud kuulumine linna kogukonda on rikastav kogemus. Inimesed, kes on Tallinnas sündinud ja siin üles kasvanud sellistes perekondades, kus isad-emad ja vanaisad-vanaemadki on olnud tallinlased, näevad oma linna teistsuguse pilguga kui uustulnukad.

Nad mäletavad enam. Sageli on neil ka arenenum kodanikutunne ja kaasvastutus linna heaolu ja arengu eest ning suurem soov linnaelu demokraatlikul korraldamisel osaleda.
Põlistallinlaste Kogust võiks saada ühiskondlik foorum, mis meie parteistunud ajal jääb väljapoole erakondi, rahvuslikke ja usulisi ühendusi. Kogu arutab meie tänapäevaseid linnaelu probleeme, valupunkte ja perspektiive, teeb ettepanekuid avalikkusele ja linnavalitsusele, pakub välja uuenduslikke ideid. Mitte hädaldamine, sarjamine ja materdamine, vaid konstruktiivsus peaks olema kogu lipukirjaks.

Näib, et praegu, mil Tallinn on pälvinud au saada 2011. aasta Euroopa kultuuripealinnaks, on eriti vaja uuenduslikkust, mis oleks vaba mis tahes kildkondlikkusest ja kitsarinnalisusest. Poleks paha, kui lisaks olemasolevatele alustaks Tallinnas tegevust veel üks ajutrust, mis genereeriks meie põlises linnas kultuuri kandvaid ja rahvusi ühendavaid ideid, edendades uuel tasemel Hansa-ajastu rahvusvahelist solidaarsust.
Algatustoimkond on asunud asjast huvitatuid registreerima. Meie kavas on, et Tallinna päeval, 15. mail toimuks mõnes vanalinna avalikus hoones Põlistallinlaste Koguga liituda soovijate koosolek, kus on vaja läbi arutada kolm põhiküsimust.

Esmalt küsimus, kes pälvivad õiguse koguga liituda. Liikmekandidaat esitab vanematekogule andmed oma tallinlastest esivanemate kohta ning hakkab tasuma ka liikmemaksu, mille määra otsustab üldkogu.

Tuleb valida ka vanematekogu, kuhu võiks kuuluda paaritu arv liikmeid, kuid mitte üle kolmeteistkümne.

Tuleb teatavaks teha teavitamissüsteem, mille vahendusel kogu liikmed vanematekoguga ühendusse astuvad. Vanematekogu selekteerib kogunenud teabe ning annab ratsionaalse osa edasi avalikkusele ja linna võimudele.

Näib olevat otstarbekas korraldada Põlistallinlaste Kogu suhtlus elektroonilise posti vahendusel. Vähemasti kord aastas, Tallinna päeval, korraldataks üldkoosolek, mis võiks Muinas-Eesti eeskujul kanda nimetust kärajad.

Põlistallinlaste Kogu hakkab toetama ka mälestuste kogumist linnaelu kohta ning hakkab arvatavasti välja andma preemiat linna ajalooliste traditsioonide säilitamise ja/või arendamise eest.

Põlised kaaslinlased, kui te olete huvitatud meiega liitumisest, andke endast teada järgmistel elektroonilistel aadressidel: norlab@neti.ee või ajj@hot.ee.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.