"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Ohutu liiklemine algab hoolimisest (0)
25. aprill 2007

Hommikusel tipptunnil kesklinna sõites tekitavad närvilised sõitjad sõiduridade vahel nõelumisega ajavõitu lootes teel pidevalt ohtlikke olukordi. Sihtkohta jõudmise kiirus on paljude liiklejate jaoks muutunud tähtsamaks kui teiste ja enda ohutus.

Tallinna-Tartu maanteel sõites võime näha teepeenardel lillekimpe ja põlevaid küünlaid. Need kurbust ja ängi tekitavad märgid tuletavad meile meelde, kui habras on elu ja kui ootamatult see meie liikluses lõppeda võib. Kas olete märganud, kuidas sellistest tähistest möödudes kihutajate kiirus imekombel väheneb? Usun, et neid autojuhte valdab järsku hoolimise tunne.

Kahjuks haarab see tunne nad endasse heal juhul paariks minutiks. Vaid selle napi aja jooksul käituvad liiklushuligaanid endast ja teistest liiklejatest hoolides, hea liikleja kombel.

Ka linnas on palju selliseid kohti, kus inimesed on traagiliselt hukkunud ja millest päevas tuhanded autod mööda kihutavad. Kas tõesti aitaks kihutajaid muuta ainult see, kui märgistaksime need kohad samuti kimpude ja küünaldega?

On paratamatu, et järjest suurenev autode hulk ja liiklustiheduse kasv muudab meie teedel liiklemise stressirohkeks ja närvesöövaks. Usun, et autosõitu ei saa muuta meeldivamaks ainult paljunõutud laiemad ja paremad teed. Kõik algab eelkõige suhtumise muutmisest.

Seisatage näiteks mõne sebra ees ja lugege, mitmes auto teid üle tee lubab. Kui olete autojuht, siis küsige endalt, kas te ise lubate. Tegemist on vaid ühe järjekordse näitega sellest, et meie liikluses on puudu hoolimisest.

Usun, et praeguse liikluskultuuri muutmise vajaduses ei kahtle keegi. Seetõttu algatasime mõne aja eest Tallinnas «Hea liikleja» liikumise. Selle pikaajalise ettevõtmise eesmärgiks ongi eelkõige propageerida hoolivat suhtumist kaasliiklejatesse. Usun, et liikluskultuuri saame parandada ainult koostöös, haarates oma tegemistesse kaasa ka teised omavalitsused üle Eesti.

Seetõttu kutsusime kõik Eesti linnu ja valdu algatusega ühinema. Riigis, kus kahte suuremat linna lahutab vaid paaritunnine autosõit, ei saa rääkida ainult Tallinna või Tartu linna liiklejatest, sest tihtipeale on tegemist ühtede ja samade inimestega. Meie üleskutsele liikluskultuuri parandamise nimel koostöös tegutseda vastas 11 valda ja 8 linna. Liikumise koduleheküljel www.healiikleja.ee on ettevõtmise suhtes oma poolehoidu näidanud ligi 600 inimest.

Samuti on liikumisega ühinenud Eesti Politsei, Urmo Aava rallitiim, ajaleht Postimees, rahvusooper Estonia ja paljud teised. Kutsun üles ka lugejaid, kes tunnevad, et liikluskultuur vajab muutmist ja kes tahavad hea liikleja kombel käituda, meiega ühinema. Usun, et üheskoos kaasliiklejatest hoolivat suhtumist propageerides suudame parandada liikluskultuuri ning seega ka ohte ja liiklusohvrite arvu vähendada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.