"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Tallinn toetab miljööväärtuste säilitamist (0)
23. mai 2007

Tallinna kultuuriväärtuste amet alustas teavituskampaaniat Pelgulinna, Kalamaja, Kassisaba, Kadrioru ja Uue Maailma miljööväärtuslikel aladel eesmärgiga tutvustada vanade majade omanikele ja elanikele originaalakende eeliseid ning linna pakutavat abi korrastus- ja restaureerimistegevuses.

Miljööväärtuslik ala on meie igapäevane elukeskkond, mis tundub nõnda loomulik, et selle kaitsmise vajadust ei olegi nii lihtne teadvustada. Miljöö loovad arhitektuur, haljastus, tänavatevõrk, majade suurus ning nende paigutus. Väärtuslik võib olla iga maja eraldi või neist kujunev ansambel.

Tallinna puitasumite hoonestus on valdavalt lihtsa, aga läbimõeldud arhitektuuriga, mida ilmestavad hoolikalt viimistletud detailid – nt sarikaotsad, profiilidega voodrilauad, aknaraamid ja piirdelauad, sepistatud varikatused ning dekoreeritud uksed. Neil detailidel on miljöö kujundamisel väga suur roll. Kui hoone remontimisel asendatakse algupärased detailid sobimatutega, kaob suur osa meie puitasumite eripärast.

Elanikele, kes oma elukeskkonda väärtustavad, ulatab abikäe ka linn. Kultuuriväärtuste amet viib juba 2001. aastast läbi projekti «Vana maja korda!», mille raames aitame elanikke, omanikke ning ühistuid ajalooliste elamute korrastamisel.

Omanikel on võimalik taotleda elamule tasuta välisviimistluspass.

Passiga määratakse ära elamu värvilahendus, viimistlusmaterjalid, antakse ülevaade vajalike remonttööde ulatusest ning selle alusel saab koostööpartneritelt soodustusi.
Omanikel on võimalik taotleda restaureerimistoetust, mis abistab hoonete algupäraste detailide taastamisel (aknad, uksed, olulised fassaadidetailid, varikatused, väärtuslikud piirdeaiad jms).

Postitusele lisatakse muinsuskaitseameti koostatud voldik «Hea aken. Miks eelistada puitakent plastaknale?» (koostaja Mari Loit), kus tuuakse välja võrdlused vana ja uue akna vahel ning vana akna restaureerimise eelised.

Pöördumise ja voldiku tekst on tõlgitud ka vene keelde. Postitus viiakse läbi Kalamaja, Pelgulinna, Kassisaba, Kadrioru ja Uue Maailma miljööaladel.

Lisainfo telefonidel 645 7181 ja 645 7178 ning aadressil www.tallinn.ee/est/g726/  internetis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.