"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Nõelasilm meenutab traagilist päeva (0)
05. september 2007

20. augustil, taasiseseisvumise 16. aastapäeval avas Tallinna linnapea Edgar Savisaar taastatud ajaloolised Trepi tänava ja Nõelasilma värava.

Savisaare sõnul on ajaloolise Nõelasilma värava ja Trepi tänava taasiseseisvumispäeval avamine igati sümboolne. «See paik siin on tunda saanud meie ajaloo keerdkäike ja traagikat,» ütles linnapea.

Taastatud Nõelasilma värav on ühtlasi Tallinna ühe traagilisima sündmuse, 9. märtsil 1944. aastal aset leidnud punaväe pommirünnaku memoriaal.

Taastatud väravaehitisse paigaldati vanast väravast säilinud portaalipealist meenutav barokkstiilis raidreljeef. Nõelasilma värava kõrval olevasse orva paigaldatavalt ilmastiku- ja vandalismikindlalt ekraanilt saab oktoobri keskpaigast näha videokollaaži Harju tänava ajaloost 1930. aastatest kuni tänapäevani. Trepi tänava äärsete majade säilinud sokliseinad kaeti paekividega. Trepi tänava ja Nõelasilma värava taastamine läks maksma 3,54 miljonit krooni.

Avamisel andis kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa ülevaate Nõelasilma ajaloost, mängis puhkpilliorkester ja laulis meeskoor RAM.

Esimest korda mainiti Trepi tänavat juba 16. sajandil. Toona kulges ülikitsas tänav praeguse Harju tänava juurest Niguliste kiriku poole ja tegi siis väikese pöörde Niguliste tänava suunas. Kahel pool Trepi tänavat asusid kivist elumajad, mis märtsipommitamises hävisid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.