"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Mille peale peaks linn esmalt kulutama maksumaksja raha? (0)
19. detsember 2007

Ivar Kurvits, advokaat, 26:

Eelkõige tuleks raha paigutada haridusse ja inimestesse, mitte teedesse ega majandusse. Haridusse ja inimestesse investeeritud raha hakkab ennast tagasi tootma, teedesse seevastu tuleb iga viie aasta tagant raha süstida.
Seetõttu ongi minu arvates väga positiivne, et linn panustab järgmisel aastal nii haridusse, kultuuri kui ka sotsiaalsfääri ning on lubanud nende valdkondade töötajatel palka tõsta. Loodame, et linn peab oma sõna ja kõik toimub ka reaalselt.

Ell Kiilmaa,
pearaamatupidaja, 61

See on hea, et tõstetakse õpetajate palka, sest hariduses peab tekkima konkurents. See on vajalik, sest siis saab ebakompetentsed õpetajad välja praakida. Niisama raha loopida pole muidugi mõtet, aga noori inimesi oleks haridusse rohkem vaja.
Linna heakord on minu arvates praegu üsna viletsas seisus, tulin just läbi Tammsaare pargi ja seal oli nii palju prügi maas. See on üleüldine probleem linnas. Teede-tänavate heakorra eest tuleks iga päev hoolt kanda. Ma reisin palju ja isegi kõige räpasemates riikides ei vedele prügi maas. Puhtas linnas elamine tõstab inimese väärikust, usun mina.

Andres Tamm,
üliõpilane, 21

Minu arvates tuleks rohkem toetada noorte projekte. Praegu on noorte kodanikualgatusel käimas heateoprogramm «Suured ideed noorte algatusel», kus noored mõtlevad ise projekte välja, et aidata kaasa mõne sotsiaalse probleemi lahendamisel või tõsta inimeste sotsiaalset teadlikkust.
Kindlasti võiks linn investeerida mitteformaalsesse haridusse, et noored saaksid õppida asju, mida koolis praegu eriti ei õpetata, näiteks psühholoogiat, maailmausundeid, põlisrahvaste kultuure. Keskkonnateadlikkust tuleks samuti tõsta.
Kindlasti on tore see, et linn tõstab haridus-, kultuuri- ja sotsiaaltöötajate palka. Õpetajad saavad noorte heaks väga palju ära teha, samas ei taha keegi seda tööd eriti hea meelega teha. Õpetaja elukutse maine pole minu meelest praegu eriti hea.
Ühistransporti investeerimine kõlab samuti hästi, sest ideaalis võiks olla vähem autosid ja parem ühistranspordivõrgustik.

Evi Lumi,
pensionär, 67

Kõige parema meelega näeksin ma, et linn investeeriks tänavaliiklusesse, ühistranspordi arendamisse ja parkimissüsteemi. Praegu on linnas just parkimisega palju probleeme, autod seisavad paksult igal pool sissekäikude ees.
Haljastusele tuleks samuti rohkem rõhku panna, eriti just südalinnas. Lilli on väga vähe. Samas liigub linnas natuke liiga palju kodutuid, ka selles suhtes tuleks midagi ette võtta.
Tallinna 2008. aasta eelarvega olen ma selles mõttes nõus, et minu arvates on raha suunatud õigetesse kohtadesse, pean siinkohal eelkõige silmas just haridust. Praegu on meedias palju räägitud õpilastest ja tagakiusamistest, aga ka õpetajate probleemidele tuleks rohkem tähelepanu pöörata, näiteks õpetajate koolitus on minu arvates väga vajalik.

Ljudmilla Njesterova,
õpetaja, 40

Tallinn on minu arvates seekord raha õigetesse kohtadesse paigutanud, pean silmas just haridust, sotsiaalvaldkonda, ühistransporti. Olen seda meelt, et tervikuna Tallinna linnaeelarve on koostatud mõistlikult. Kuna ise olen ma pedagoog, on mul mõistagi hea meel selle üle, et tõusevad õpetajate palgad.

Igor Tõnurist,
teadur, 60

Oluline on paigutada raha sotsiaalvaldkonda. Uudistes on palju räägitud kodutute inimeste probleemidest linnas ja ma arvan, et selles suhtes tuleks kindlasti midagi kardinaalset ette võtta. Tundub, et keegi ei tegele probleemide põhjuste uurimisega, vaid lihtsalt fikseeritakse olukord, et kodutud elavad mahajäetud majades. Aga miks nad seal on või kust nad on tulnud? Linna heakorra eest tuleks ka kindlasti hoolitseda, et tänavad oleksid puhtad ja ilusad. Mõnes kohas on kõik korras, mõnes kohas jälle mitte. Just selliseid n-ö peremeheta alasid võiks vähem olla.

Kristi Schmidt,
renoveerija, 18

Koolidesse võiks rohkem raha paigutada ja õnneks linn seda teebki, paljud koolid on üsna halvas korras. Linna raha läheb minu arvates praegu õiges suunas.
Tervise heaks võiks ka alati rohkem raha kulutada, näiteks ma olen kuulnud, et haiglad vajavad kaasaegsemaid ja paremaid aparaate ning arstide palk ja töötingimused võiksid samuti paremad olla.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.