"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinnas tekitavad müra lõbustusasutused ja autod (0)
23. jaanuar 2008

Uuringu järgi asuvad Tallinna kõige mürarikkamad piirkonnad tiheda autoliiklusega tänava ääres, samas kaebavad elanikud kõige rohkem meelelahutuspaikadest ja -üritustelt kostva valju muusika üle.

Mõnes Tallinna baaris või restoranis maha istudes pole võimalik kaaslasega juttu puhuda ilma, et sa peaksid tuntavalt hääl kõrgendama. Peale häälepaelte rikub liiga kõva muusikaga söögikoht kindlasti ka ilusa söögielamuse, isegi kui muusika enda valikuga võib rahule jääda.

Tallinna baarides väikest küsitlust tehes selgub samuti, et paljud teenindajad pole kuulnud ei müranormidest ega sellest, et liiga vali muusika kahjustab kuulmist või peletab kliente.

Baaris käib hääletus?

Pikal tänaval asuva kohvik- baari Basso klienditeenindaja Kristina sõnul ümbritsevad asutust poed ja seetõttu ajaveetmiskoht elanikke ei häiri. Ka selliseid kliente, kes paluvad muusikat vaiksemaks keerata, käib harva. «Kui klient palub, paneme muusika vaiksemaks. Kui aga terve baar kuulab muusikat ja keegi käsib selle kinni keerata, siis me ei tee seda,» lausus Kristina.

Viru tänaval asuva kõrtsi Kolumbus Krisostomus administraatori sõnul on see tavaliselt päeva ajal, kui keegi ütleb, pandagu muusika vaiksemaks, sest tahaks rahulikult juttu puhuda.

«Kui mõni klient kaebab, siis me loomulikult teeme seda,» kinnitab ta. «Igal õhtul on aga meil elav muusika ja siis on muusika valjem, et õhtust meeleolu luua. Üldiselt sõltub siis müratugevus ansamblist.»

Müra rikub tervise

Tervisekaitseinspektsiooni spetsialisti Irina Filippova kinnitusel kaebavad elanikud kõige rohkem müra tekitavate ettevõtete üle ning esirinnas on meelelahutusasutused ja vabaõhukontserdid. Selliseid kaebusi laekub umbes nelikümmend aastas ning hulk on aastatega kasvanud.

Möödunud nädala lõpul Tallinna Tehnikaülikoolis mürateemalise konverentsi korraldanud MTÜ Ökokratt juhatuse liikme Priit Adleri sõnul on müra tervisele ülimalt kahjulik. «Kõige hullemad on kõrvaklapid, millega lastakse muusikat otse ajusse, kuid lõbustusasutustes on väga tihti liigselt vali müra. See põhjustabki noortel vaegkuulmist,» seletas Adler. Müra tekitab inimestes stressi, see omakorda südame- ja veresoonkonnahaigusi.

Adleri sõnul tekkis mürakonverentsi mõte sellest, et Eesti riigis ei ole keskkonnamüra teemaga eriti tegeletud. «Planeeringutel arvestavad müraga ehk Tallinna linn, maanteeamet ja tervisekaitse inspektsioon, aga mujal on tühi maa. Tallinnas on müra põhjustaja number üks suur autode hulk, seda eriti tipptundide ajal. Müraallikad on ka sadamad, kardikeskused ja rokk-kontserdid kesklinnas.»

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.