"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Restaureeritud hooned pakuvad põnevaid üllatusi (0)
10. märts 2008

Linn andis tänavu välja 12 preemiat hästi restaureeritud hoonete eest, nii mõnigi neist üllatas omanikku mitme põneva leiuga.

Linn andis tänavu välja 12 preemiat hästi restaureeritud hoonete eest, nii mõnigi neist üllatas omanikku mitme põneva leiuga.
Tallinna kultuuriväärtuste amet tutvus tänavu ligi paarikümne korrastatud puitmajaga, et anda juba kuuendat korda üle preemiad ning tänukirjad miljööaladel kõige paremini restaureeritud mälestiste ja hoonete eest.
„Päris mitu maja tuli preemiakandidaatide nimekirjast maha tõmmata plastakende või metallukse tõttu,” märkis ameti miljööalade osakonna juhataja Riin Alatalu. „Kõige kurvem pilt avaneb hoonete puhul, kus enamik omanikke järgib head restaureerimistava, aga mõne korteri omanikul on maja terviklikust välimusest ükskõik.”
Parima restaureeritud hoonena vanalinna muinsuskaitsealal tunnustas linn Rüütli 12 elamut. Hoone omanikud Piret ja Andres Saame ütlesid, et projekteerimine ja restaureerimistööd võtsid aega rohkem kui kolm aastat. Restaureerimise käigus ilmnes mitu huvitavat leidu: näiteks tuli 19. sajandi puittrepi alt välja keskaegne kivitrepp. Erilist tähelepanu pälvisid veel vanad maalingutega talalaed. „Maalinguid oli üldse üllatavalt palju ja üritasime need kõik interjööris ka säilitada,” märkis Piret Saame.
Rohkem vaeva valmistas hoone peremehe sõnul puitlagede ja -põrandate restaureerimine. „Need olid väga vanad ja pehmed ja oli tükk tegu, et need kindlalt kandma hakkaksid.” Ka kaasaegsete kommunikatsioonide hoonesse paigaldamine oli Andres Saame sõnul tehniliselt päris keeruline.
Parima restaureeritud mälestisena tõstis linn esile Rotermanni kruubiveski. Laastava tulekahju üle elanud hoone restaureerimine nõudis keerukaid ja loomingulisi lahendusi. Korrastatud, samas tänastele nõudmistele kohandatud kruubiveski on suurepärane tunnusmärk Tallinna ühe olulisema tööstuskvartali ajaloost.
Linn tänab ka Eesti lastekirjanduse keskust Tallinna vanalinnas (Pikk 73) suurepärase ja avalikku kasutusse jõudnud ajaloolise hoone restaureerimise eest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.