"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinn jätaks kange alkoholi ostuõiguse üle 20aastastele (0)
10. märts 2008

Tallinna linnavalitsus sooviks keelata kange alkohoolse joogi müüki alla 20aastastele isikutele ning viia kange alkoholi müük eripoodidesse või lettidesse.

Tallinna linnavalitsus sooviks keelata kange alkohoolse joogi müüki alla 20aastastele isikutele ning viia kange alkoholi müük eripoodidesse või lettidesse.
Tallinna linnavalitsus otsustas kolmapäevasel istungil esitada riigikogu majanduskomisjonile ettepanekud alkoholiseaduse muutmise seaduse eelnõu kohta, soovides keelata kange alkohoolse joogi müüki alla 20aastastele.
„Kas olete tähele pannud, et kui tilgutada korduvalt ja püsivalt kivi peale vett, siis kivi hakkab lõpuks ikkagi murenema,” kirjeldas linnapea Edgar Savisaar pealinna otsustava alkoholipoliitika mõju kogu Eestile.
„Aastaid tagasi arvati, et Eestis pole mingisuguseid alkoholipiiranguid vaja,” selgitas Saviaar. „Tallinn need siiski kehtestas. Nüüd on selle ideega kaasa tulnud teisigi, nende seas ka Isamaa ja Res Publica Liit, olgugi, et nende ettepanekud on leebemad.
Savisaar märkis, et linna eesmärk on selle muudatusettepanekuga vähendada alkoholitarbimist riigis. „Eesti rahva tervis on olulisem kui mõne partei reiting ning loodame, et ka poliitilised jõud selle mõistmiseni üks hetk jõuavad,” nentis linnapea.
Soomes ja Rootsis sama nõue
Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul on selline diferentseeritud vanusepiirang kehtestatud Norras, Soomes, Rootsis, kus kuni 22mahuprotsendilise etanoolisisaldusega alkohoolset jooki võib osta alates 18. eluaastast, kangeid alkohoolseid jooke aga alates 20. eluaastast. „Võttes arvesse, et gümnaasiumis õpivad ka 19aastased noored, on ebanormaalne, et neil on vabadus osta kangeid alkohoolseid jooke,” märkis Mutli.
Ühtlasi soovib linn lisada alkoholiseadusesse sätte, et kangeid alkohoolseid jooke lubatakse müüa eraldi kaupluses, selle osakonnas või letis.
Kangete alkohoolsete jookide eraldamine muudest poes müüdavatest kaupadest vähendab nende tarbimist analoogiliselt kange alkoholi reklaami piirangutega, nagu kinnitavad OECD-riikides tehtud uuringud.
Eelnõu kohaselt täiendatakse seadust uue punktiga, millega sätestatakse, et koos alkohoolse joogi müügihinnaga peab olema avaldatud müügiks pakutava alkohoolse joogi etanoolisisaldus mahuprotsentides.
Karastusjoogid alkoholiga segi
„Muudatus on vajalik seetõttu, et kauplustes pannakse sageli müügiks kõrvuti välja alkoholita karastusjoogid ja etanoolisisaldusega joogid, mistõttu ostjad võivad tahtmatult teha vale valiku,” selgitas Mutli. „Hinnalipikul märgitud etanoolisisaldus juhib ostja tähelepanu, et tegemist on alkohoolse joogiga.”
Samuti soovib linn täiendada eelnõu uue punktiga, mille järgi keelatakse käidelda vähese etanoolisisaldusega või lahjasid alkohoolseid jooke, milleks on õlled, siidrid, perry’d ja long drink’i tüüpi nn muu alkohoolne jook, mille tarbijapakendi nominaalne netokogus on suurem kui 0,5 liitrit.
Praegu müüakse palju ülalnimetatud jooke suures tarbijapakendis mahuga kuni 1,5 liitrit. „Suures pakendis jookide liitrihind on tunduvalt odavam kui sama joogi liitrihind väiksemas pakendis,” tõdes Mutli. „Seetõttu ostavad neid jooke sageli noored, teadmata, et 1,5 liitrit 6mahuprotsendilise etanoolisisaldusega alkohoolset jooki võrdub umbes 250–300 g 40-kraadise viinaga. Magusamaitseliste gaseeritud alkohoolsete jookide tarvitamine tekitab väga kiiresti sõltuvust.”

Tallinna ettepanekud riigile:
•Kange alkoholi müük alla 20aastastele keelata.
•Alkohoolse joogi müügihinna juurde etanoolisisaldus mahuprotsentides.
•Lõpetada suuremate kui 0,5-liitriste vähese etanoolisisaldusega või lahjade alkohoolsete jookide (nt õlu, siider, perry, long drink jms) käitlemine.
•Kangete alkohoolsete jookide müük viia eraldi kauplustesse, selle osakonda või letti, kus müüakse ainult alkohoolseid jooke ja tubakatooteid.

—————————–

Kassasüsteem takistab alkoholimüüki noortele
Tallinna volikogu võttis IRLi ja Keskerakonna saadikute koostöö tulemusel vastu otsuse, mis raskendab alkoholimüüki alaealistele.
Linnavolikogu otsuse järgi peavad Tallinnas alkoholiga kauplevad poed täiustama oma kassasüsteeme nii, et need hoiataksid alaealistele alkoholi müümise eest. Kui müüja kannab kassaaparaadist läbi alkoholi, ilmub ekraanile teade, mis tuletab meelde vajadust kontrollida kahtluse korral ostja vanust.
Lisaks laieneb arvutipõhise kassasüsteemiga poodidele alates 1. septembrist nõue blokeerida alkoholimüüki selleks keelatud ajal. Osa poekette on juba asunud seadistama oma kassaaparaate nii, et need ei lase õhtul pärast kella kaheksat alkoholi müüa.
Mõlema ettepaneku taga seisis Keskerakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon. „Keskerakond on saanud endale võitluses alkoholi liigtarbimisega tubli liitlase IRLi,” märkis rahuloluga volikogu aseesimees Tarmo Lausing.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.