"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Euroopa ­tulevikulinn - Tallinn (0)
17. märts 2008

Tallinnale kuulub Euroopa tulevikulinnade TOP 50s 11. koht, selgub Financial Times gruppi kuuluva Inglise ajakirja fDi tehtud uuringust.

Tallinnale kuulub Euroopa tulevikulinnade TOP 50s 11. koht, selgub Financial Times gruppi kuuluva Inglise ajakirja fDi tehtud uuringust.
fDi korraldas möödunud aastal uuringu rohkem kui 1000 Euroopa linna ja regiooni seas ning selgitas välja Euroopa tulevikulinnade TOP 50.
Tallinn pälvis üldises paremusjärjestuses 11. koha, edestades teiste hulgas selliseid suurlinnu nagu Madrid, Barcelona, Birmingham, Hamburg, Dublin, Viin, Stockholm.
Esikoha võitis London, talle järgnesid Pariis, Berliin, Kopenhaagen ja Amsterdam. Kõrgeima majandusliku potentsiaaliga Euroopa linnade seas pälvis Tallinn teise koha, sekundeerides Luksemburgile. Kolmandale kohale jõudis selles kategoorias Pariis ning neljandale London.
Tallinn pälvis tunnustust ka mitmetes teistes valdkondades. Näiteks atraktiivseimate väikeste linnade kategoorias on Tallinn kolmandal kohal, teda edestavad Edinburgh ja Cardiff. Tallinna järel on tabelis veel mitu Suurbritannia linna, sh Cambridge ja Oxford.
Majandusteadlane Heido Vitsur peab väga oluliseks, et Tallinn on teistele riikidele hästi ning headest külgedest nähtav. “Uuringu tulemuste põhjal võib öelda, et tulevikuks on loodud tugev lähteplatvorm. Seda positsiooni tuleks ka maksimaalselt ära kasutada,” leiab ta.
Välismaiste otseinvesteeringute poolest parimate linnade ja regioonide hulgas kuulub Tallinnale kuues koht. Esikohal on London, teine on Flandria ning kolmas Pariis.
Tulutoovaimate linnade edetabelis jäi Tallinn üheksandale kohale.
Esikolmiku selles kategoorias moodustasid kolm Poola linna – Varssavi esimene, Krakow teine ja Wroclaw kolmas.
Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi direktor Erik Terk ütleb, et fDi uuringus saadud 11. koht Euroopas on tähelepanuäratav selles suhtes, et tegemist on nn sünteesiga ehk hinnanguga mitme kriteeriumi pealt kokku. Samas on Terki sõnul raske ennustada, kui suured on Tallinna võimalused sellist kiiret arengut ja elukvaliteedi tõusu tulevikus püsivalt jätkata.
fDi Euroopa tulevikulinnade TOP 50sse kuulub 16 linna Su­­­­­­­­­­­­­­ur­britanniast, kuus Saksamaalt, neli Hollandist ja kolm Poolast. Teistest riikidest oli esindatud vähem linnu.
fDi uuringu tarvis vastasid rohkem kui 1000 Euroopa linna ja regiooni ajakirja küsimustele viies laiemas valdkonnas. Paluti kirjeldada oma majanduslikku potentsiaali, sealhulgas viimaste aastate sisemajanduse kogutoodangut, omavalitsuste majanduslikke initsiatiive, olulisemaid investeeringuid, suuremaid muutusi linnaplaneerimises ja infrakstruktuuris.
Linnu ja regioone hindas kaheksaliikmeline sõltumatute ekspertide komisjon.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.