"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Rohkem eesti keelt! (0)
17. märts 2008

Tallinna linnavalitsus kutsub tänase emakeelepäeva puhul kõiki Tallinnas asuvaid ettevõtteid panustama ilusale eesti keelele ning muutma võimalusel oma ettevõtete nimed eestipärasteks.
Linnapea Edgar Savisaare sõnul on kurb linnas ringi käies näha, et enamiku ettevõtete siltidel on kas võõrkeelsed nimed või mitmest keelest kokku pandud tehissõnad. “Kui minna Tallinnas mõnda söögikohta, siis reeglina viitab sellele silt “pub” või “lounge”. Kahjuks on viimasel ajal ka enamik eestikeelseid ärinimesid keeleliselt ebakorrektsed või vales käändes ja kahtlemata jätab see jälje ka keelde tervikuna. Kutsume kõiki ettevõtjaid eesti keelele suuremat tähelepanu pöörama,” ütleb linnapea.
Tallinnas on äriregistri andmetel registreeritud umbes 35 000 äriühingut, neist reaalselt tegutsevaid on pea 25 000. Kui välisomanduses on neist hinnanguliselt umbes 5000, pea pooled ettevõtetest on suunatud välisturule ning Tallinnas asub umbes 350 välisettevõtte esindust, siis ikkagi jääb üle päris suur hulk ettevõtteid, kelle tegevusala on Eestis ja sihtrühm siin elavad inimesed. Kahjuks ei pea registreerimisel ettevõtte nime enam keeleinspektsiooniga kooskõlastama (1990. aastate alguses oli see kohustuslik).
“Avalikus ruumis peaks riigikeelt rohkem hoidma, mitte ilusat eesti keelt võõrkeelsete väljenditega moonutama,” arvab linnapea.
Emakeelepäeva tähistatakse luuletaja Kristjan Jaak Petersoni sünnikuupäeval, 14. märtsil, alates 1999. aastast on see riiklik tähtpäev.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.