"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kellele on kasulik ­maamaksu paanika? (0)
31. märts 2008

SL Õhtulehes kurtis eelmisel nädalal pensionär Aleksander Roog, kui ebaõiglane on tema postkasti tulnud 27 000 kroonine maamaksu nõue. Ka Postimehe esikaanel pahandas nõmmelane Roman Siirak kõrge maamaksu üle.

SL Õhtulehes kurtis eelmisel nädalal pensionär Aleksander Roog, kui ebaõiglane on tema postkasti tulnud 27 000 kroonine maamaksu nõue. Ka Postimehe esikaanel pahandas nõmmelane Roman Siirak kõrge maamaksu üle.
Tegelikult ei maksa too härra ega ükski teine pensionär tänavu maamaksu sentigi rohkem kui mullu, seega ei ole neil põhjust pahandamiseks. Vastupidi – nad võiksid linna ja oma naabreid koguni tänada, et maamaks nende eest suures osas ära tasutakse! Sest sisuliselt maksavad ju teised, tööealised maksumaksjad nende inimeste eest maamaksu ära.
Näiteks 27 000 kroonise maamaksuteate saanud Tallinna pensionär peab tegelikult maamaksu aastas tasuma kokku vaid veidi üle 2000 krooni. Lisaks võimaldab linn pensionäridel saada esmakordselt hüvitise juba ette kätte. Tundub, nagu poleks paljud suured ajalehed sihilikult tahtnud inimestele olukorda selgeks teha, vaid pigem neid praktiliselt infarkti äärele viia.
Samas võib paljudel juhtudel küsida: kui vaesed ikkagi on nende maatükkide omanikud? Pealinnal ei ole teada Aleksander Roogile kuuluva Mäekalda 11 kinnistu hinda, aga kinnisvaraportaalist nähtub kahe poole väiksema kinnistu kohta, mis on parajasti müügis (Oru tänaval, Kuristiku tänaval), et nende mõlema eest küsitakse 14 miljonit krooni. Järelikult on nende eramute omanike näol tegu rikaste inimestega.
Nurin selle üle, et maa on juba välja ostetud ja seda ei peaks maksustama, on samuti täiesti kohatu. Maad kui piiratud ressurssi on alati maksustatud mujal riikides, kus nn omandimaksud on muide kordi suuremad kui Eestis.
Sest maa ei jagune inimeste vahel sugugi võrdselt – ühtedel on maad, aga teistel ei ole. Riikides, kus ei maksustata maad, on sisse seatud kinnisvaramaks. Tallinnas ongi maa eriti kallis.
Miks me maksame käibemaksu? Võib ka öelda, et ma juba maksin selle kauba eest, miks ma peaksin veel mingit maksu lisaks tasuma? Paraku käibemaks paljudele kaupadele tõusis ning võiks samuti ju Ansipi kombel rahvale teatada, et ise te valisite selle, kes tõstis nii käibemaksu kui ka aktsiise. Ja see puudutab hoopis laiemat inimeste ringi kui maamaksu tõus ning just need maksutõusud löövad enim vaesemate inimeste pihta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.