"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Alkohol ­eraldi letti (0)
07. aprill 2008

Tõenäoliselt juba sügise esimesel koolipäeval peavad linna toidupoed alkoholi muudest kaupadest lahku lööma, et vähendada kaudset alkoholi reklaami ja impulssoste.

Tõenäoliselt juba sügise esimesel koolipäeval peavad linna toidupoed alkoholi muudest kaupadest lahku lööma, et vähendada kaudset alkoholi reklaami ja impulssoste.
Täna seisab toidupoes laste limonaad Kelluke kõrvuti viina ja šampanjaga. Ka lihaletis on väljas veinipudelid, et inimene impulsiivselt ikka võimalikult palju alkoholi ostaks.
Alkohol on poes pidevalt ostja silme ees, mis kindlasti kallutab inimest ka rohkem alkoholi tarbima.
Et alkohol poekülastajate vaateväljast eemale viia, esitas linnavalitsus volikogule eelnõu, mille kohaselt tuleb alkohol kauplustes mittealkohoolsetest jookidest ja ka muudest kaupadest paigutada selgelt eraldi.
“Ideaalis näeme, et igas suuremas poes oleks eraldi alkoholiosakond, väiksemates aga eraldi alkoholisektsioon,” selgitas abilinnapea Jaanus Mutli. “Nii see ka paljudes Tallinna poodides tegelikult juba on.”
Alkoholileti olemasolu välistaks võimaluse inimesi eksitada, sest paljudel juhtudel on mitte­alkohoolse joogi ja alkoholi pakendi kujundused sarnased. “Tihti ostetakse alkohoolne jook täiesti teadmatusest, millega tegu, samuti huvist intrigeeriva kujundusega uue joogi vastu,” lisas Mutli. Viimane ongi põhjuseks, miks alkohoolsed joogid peaksid teistest kaupadest eraldatud olema.
Ka psühhiaater Jüri Ennet kiidab heaks kõiki meetmeid, mis vähendaksid alkoholi tarbimist.
“Alkoholipoliitika peaks üldse olema kümme korda rangem kui praegu. Iga samm, mis alkoholi tarbimist vähendab, tuleb ainult kasuks,” sõnas Ennet. “Laiemas plaanis oleks lausa soovitatav luua mitte ainult eraldi alkoholiletid, vaid lausa eraldi kauplused alkoholile,” leidis Ennet. Tema sõnul on viimane aeg midagi parandada. “Eesti rahvas joob end surnuks, kui midagi ette ei võeta. Riigil tuleks paika panna konkreetne alkoholivastane poliitika,” lisas Ennet.
Eeldatavasti vähendab niisugune kitsendus juhuslikke või spontaanseid alkohoolse joogi oste karastusjoogi asemel või koos sellega. Ka Euroopa riikide ühendus Eurocare soovitab keelata alkohoolsete jookide ostmist soodustavate otseste või kaudsete ajendite kasutamine.
Eeldatavalt hakkab nõue kauplustele kehtima 1. septembril 2008.
Teise uuendusena plaanib linn muuta ka alkoholi reklaamimise pealinnas kallimaks, tõstes alkohoolsete jookide välireklaamide maksumäära. “Maksumäära tõstmine on samuti osa eesmärgist vähendada alkohoolsete jookide tarbimist, sest läbi maksude on võimalik edukalt muuta tarbimisharjumusi,” selgitas Mutli.
Sotsiaalministeeriumi tellitud uuringu järgi oleks alkohoolsete jookide reklaami keelustamine üheks viisiks alkoholi tarbimist vähendada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.