"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Eestlaste valusad ja rõõmsad mälestused jõudsid Pariisi (0)
14. aprill 2008

Meie eakate valusad ja rõõmsad mälestused rohkem kui poole sajandi tagusest Eestimaa elu-olust jõudsid eelmine kuu Pariisi, kui seal avati rahvusvaheline mälestuskastide näitus.

Meie eakate valusad ja rõõmsad mälestused rohkem kui poole sajandi tagusest Eestimaa elu-olust jõudsid eelmine kuu Pariisi, kui seal avati rahvusvaheline mälestuskastide näitus.
Pariisi Goethe Instituuti jõudnud mälestuskastidesse võisid eakad paigutada kõikvõimalikke esemeid: fotosid, tööriistu, dokumente, sümboleid jms asju, mis kõige paremini suutsid edasi anda nende ehedamaid eluhetki. Näiteks võib eestlaste mälestuskastidest näha ja lugeda sõdadest, okupatsioonist, küüditamistest, aga ka eesti talu saatusest, kultuurist, koolielust, mitmesugustest elukutsetest jpm. “Igasse mälestuskasti on kätketud lihtsad, siirad ja kohati isegi mängulised meenutused juhtumitest, mis on eesti inimese elus ja ajaloos olulist rolli mänginud,” rääkis MTÜ Looja tegevjuht Leida Rätsep. Eestlaste tööd said Rätsepa sõnul Pariisis sooja vastuvõtu osaliseks. “Me olime tõesti väga populaarsed ja paljud tundsid Eesti ajaloo vastu lähemat huvi. Pariisi eeskujul hakkame edaspidi külalistele küsimustikke koostama, et tajuda ka Euroopa mälu,” rääkis ta.
Rätsepa sõnul jätkavad nad eakate mälestuste kogumist ning arendavad projekti kindlasti edasi. Linn toetas eakate ettevõtmist Pariisis 10 000 krooniga.
2007. aastal osalesid MTÜ Looja esindajad projekti raames näitustel ka Saksamaal ning Soomes.
MTÜ Looja on teinud ka mälestusnäidendeid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.