"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Kolm emadepäeva­kingitust? (0)
05. mai 2008

Tulemas on emadepäev, mil tavatsetakse taas teha suuri sõnu ema asendamatust rollist lapse kasvatamisel. Mina tahaks sellel päeval seevastu kuulda rohkem riigi praktilistest tegudest, mis tõesti emasid ja emaks olemist toetavad. Kahjuks tegi valitsus aga emadepäeva eel emadele sellised “kingitused”, mille järel peaksid kõik emad lausa barrikaadidele minema. Ehkki – kes siis lapsi hoiaks?

Tulemas on emadepäev, mil tavatsetakse taas teha suuri sõnu ema asendamatust rollist lapse kasvatamisel. Mina tahaks sellel päeval seevastu kuulda rohkem riigi praktilistest tegudest, mis tõesti emasid ja emaks olemist toetavad. Kahjuks tegi valitsus aga emadepäeva eel emadele sellised “kingitused”, mille järel peaksid kõik emad lausa barrikaadidele minema. Ehkki – kes siis lapsi hoiaks?
Näiteks kuulsime säästueelarvet tegevalt valitsuselt, et kõigepealt säästetakse taas emade pealt – kärpides programmi “Lasteaiakoht igale lapsele” saja miljoni krooni ehk kahe kolmandiku võrra. Võiks ju ka küsida: miks riik vanemapalga laiendamisega samal ajal lasteaiakohtade nappust ei kaotanud? Kas otsustajate planeerimisvõime oli juba toona sama puudulik, nagu nüüd ilmnes riigieelarve “ootamatu” puudujäägi puhul?
Ka uue töölepinguseadusega tegi riik emadele teise samavõrd ränga emadepäevakingituse. Näiteks kui alla kolmeaastase lapse ema asub nüüdsest taas tööle ja pole enam lapsehoolduspuhkusel, siis võib talle erinevalt varasemast töölepingu üles öelda. Iga alla 3aastase lapse vanem teab aga seda, et esimesel lasteaia-aastal on ema sageli haige lapsega kodus. Kuidas see tööandjale meeldib, võib ainult arvata.
Lisaks jätab seadus erinevalt varasemast isad kui lapsevanemad riigi kaitse alt üldse välja – varem oli ka alla 3aastaste laste isasid pea võimatu vallandada. Nüüdne seadus vähendab ilmselt veelgi isade niigi vähest osalemist lastekasvatamisel.
Kui poliitik Liisa Pakosta kirjutas nädal tagasi sellest, et valmiv töölepinguseadus vähendab oluliselt ka emade sotsiaalset kaitset, siis sotsiaalminister Maret Maripuu millegipärast eitas seda. Nüüd, kui isegi ajaleht Postimees emade kaitse vähenemist kuulutas, tuleks seda tõde tunnistada.
Mainimata ei saa jätta sedagi, et väidetavalt on ka ekspertide sõnul riigi raske majandusseis niigi vähendanud perede soovi lapsi juurde muretseda. Riigi kaks “emadepäevakingitust” pluss halvenev majandusseis, töötuse ja laenuvõlgade kasv panevad nüüd ilmselt paljusid peresid lapsesaamisest aastateks loobuma.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.