"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tulumaksu alandamisega säästad vaid sajase (0)
12. mai 2008

Kuna tulumaksu alandamine ei jäta enamikule peredele kuus rohkem kätte kui üksnes 60–100 krooni, vähendades samas riigi ja linna poolt sotsiaal- ja muudele teenustele kulutatavat raha hulka, siis soovitab Tallinn riigil tulumaksu alandamisest loobuda.
Tallinna linnavalitsus toetab linnavolikogu otsuse eelnõud, mille kohaselt teeb Tallinn valitsusele ettepaneku loobuda tulumaksumäära alandamise jätkamisest, sest see vähendab märkimisväärselt riigi ja ka kohalike omavalitsuste tulusid ehk elanike elukeskkonna parandamiseks, samuti ka toetusteks ja teenusteks potentsiaalselt kulutatava raha hulka.
Kõigist Eestis palgatulu saavatest inimestest enam kui 65%-l on brutopalk alla Eesti keskmise. Näiteks 13 000kroonise kuupalgaga töötaja netopalk suureneb 2009. aastal võrreldes eelmise aastaga tulumaksumäära 1%-lise alandamisega seoses 104 krooni kuus, 6000kroonise kuupalgaga töötajal vaid 36 krooni kuus.
Samal ajal jääb riigil 2009. aastal seoses tulumaksumäära alandamisega saamata ligi 600 miljonit krooni. Lisaks väheneb oluliselt riigieelarve tulude kasv seoses 2007. aastal alanud majanduse jahtumisega.
Ühtlasi soovitab linnavalitsus täiendada eelnõud ettepanekuga suurendada tulumaksust kohalikule omavalitsusele eraldatavat osa, sest tulude jaotus keskvalitsuse ja omavalitsuste vahel on ebaõiglane, kohalikud omavalitsused on alarahastatud ning nende tulud ei võimalda hädavajalikke kulusid katta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.