"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Uudised 100 aasta tagant: Töö Soomes tulu ei too (0)
12. mai 2008

10. aprillist 1907 pärinev Uus Virulane räägib Soome tööle sõitmisest. Kui praegu on moes lahe taha ehitajaks minna, siis toonaseid noormehi paelus sadamatöölise amet. Ajaleht hoiatas selle juures valitsevate ohtude eest.
“Üle saja mehe läksivad Soome sadama tööle, hoiatusest hoolimata, mis Soome minemise kohta avaldatud. Nüüd nagu kuuleme, peavad Soome läinud töölised oma minekut juba kahetsema. Kui Eesti töölised aurulaevaga Turusse jõudsivad, panivad Soome sadama-töölised nende vastu meeleavalduse toime, esmalt sadamas ja pärast öömaja kohal, kuhu nad politsei kaitsel läksivad. Teisel päeval kutsuti eestlased tööliste seltsimajasse koosolekule, kus neile ära seletati, et nad Soome organiseeritud tööliste vastu võitlemiseks, kes sadama-tööde tarvis ise oma artelli olivad asutanud, Turusse on palgatud. Eestlased seletasivad, et nende palkaja hr. Erikson neid petnud on, sest nemad on selle mõttega Turusse tulnud, et oma mehed pidanud ära Amerikasse läinud olema; niipea kui nad raha saavad, tahtvad nad tagasi kodumaale minna.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.