"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Lasteaedade järjekorrad vähenesid linnas aastaga kolmandiku võrra (0)
19. mai 2008

Tallinnas oli tänavu jaanuaris lasteaiakohti puudu 490 lapsele, mullu samal ajal oli järjekorras aga kolmandiku võrra enam ehk 800 last. Eesti pikim lasteaiajärjekord on Viimsis, kus ootab kohta ligi tuhat last.

Tallinnas oli tänavu jaanuaris lasteaiakohti puudu 490 lapsele, mullu samal ajal oli järjekorras aga kolmandiku võrra enam ehk 800 last. Eesti pikim lasteaiajärjekord on Viimsis, kus ootab kohta ligi tuhat last.
Lasteaia Naeratus juhataja Niina Tammemets ei arva, et lapsele lasteaiakoha leidmine enam nii raske oleks.
“Praegu on meie lasteaia järjekorras 85 inimest, aga tänavu vajavad neist kohta vaid 20,” lausus Tammemets. “Seega kõik soovijad ka pääsevad lasteaeda. Teisalt sugugi kõik järjekorras olevad lapsed ei tule siia, sest vanemad on ka mujal järjekorras.”
Rahvastikuministri büroo eelmisel nädalal esitletud uurimuse kohaselt kannatab lasteaiakohtade puuduse tõttu 40% omavalitsustest. Ministri büroo andmetel on omavalitsustest suurimad lasteaiajärjekorrad Viimsis (ligi tuhat last), Tartus (270 last) ja Harkus (250 last). Edetabelisse oli paigutatud ka Tallinn (490 last), kuigi lasteaiajärjekorras olevate laste protsent on ju Tallinnas oluliselt väiksem.
Näiteks kui Viimsis on järjekorras pea iga teine laps (1981 lasteaiaealist last, neist 974 ehk 49% on järjekorras.), siis Tallinnas soovib reaalselt kohta saada vaid 6%. Tallinnas on lasteaiakoha soovijate nimekirjas 5020 last, kellest reaalselt soovib sügisel kohta saada 1188 last. “Tallinna lasteaiajärjekorrad vähenevad tänavu uute lasteaedade avamisel veelgi,” ütles Tallinn abilinnapea Kaia Jäppinen.

* * *
Internetis lasteaeda:
Sügisest Tallinnas tööle uus elektrooniline süsteem, millega saab lapse lasteaiajärjekorda panna internetis jälgida reaalajas oma koha liikumist. Järjekorra kätte jõudes võtab lasteaia juhataja vanematega ühendust ja vanematel on võimalus kahe nädalaga otsustada kuhu laps panna. Rühmade lõplik moodustamine on lasteaia juhataja ülesanne.

* * *
Kuidas kaotada Tallinnas järjekorrad:
• Uuselamurajoonidesse iga 2000 elaniku kohta 120kohaline lasteaed!
• Andmebaasid korda – hetkel on lapsed mitmes järjekorras arvel.
• Uute lasteaedade ehitamine: mullu loodi 900 uut lasteaiakohta vanade hoonete ümberehitamise arvelt.
• 2008. aasta lõpuks saab linn juurde veel 500 kohta: Nõmmele ja Piritale ehitatakse lasteaed, juba tegutsevates lasteaedades tehakse ümberehitusi, mis võimaldavad avada 15 lisarühma Haaberstis, Mustamäel, Kristiines, Lasnamäel ja Kesklinnas.
• Järgmisel aastal on plaanis ehitada veel kaks lasteaeda: Pirita-Kose tee 56/58 ja Nõmmele Rännaku puiesteele.
• Uute rühmade avamine juba tegutsevates lasteaedades.
• Laste päevahoiu alternatiivsete võimaluste loomine.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.