"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
LUGEJA KIRJUTAB: Eestlased pole alati süüdi (0)
19. mai 2008

21. aprillil ilmus Pealinnas artikkel “Valitsus ei soovi dialoogi”. Mulle käib vastu, et praegu süüdistatakse rahvusvahelistes pingetes ainult eestlasi. Kas on tõesti nii, et venelased on siin Eestis teinud ainult head, kuid pahad ja tänamatud eestlased kiusavad neid taga?

21. aprillil ilmus Pealinnas artikkel “Valitsus ei soovi dialoogi”. Mulle käib vastu, et praegu süüdistatakse rahvusvahelistes pingetes ainult eestlasi. Kas on tõesti nii, et venelased on siin Eestis teinud ainult head, kuid pahad ja tänamatud eestlased kiusavad neid taga?
Loetlen mõned põhjused, mis on tekitanud kahe kogukonna vahel võõrastust. Me ei astunud Nõukogude liitu vabatahtlikult. Julma terrori eest läks osa eestlasi sakslaste poolele võitlema ja pärast sõda oli käibel ütlus, et venelased panid ühe aastaga eestlasi unustama 700aastase saksa orjapõlve. Selle eest ei tohi eestlasi fašistideks sõimata!
Hiljem tekitas eestlastes hirmu piiramatu migratsioon Eestisse. Migratsioon oli teadlikult organiseeritud, et eestlased jääksid vähemusse ja sulanduksid ühtsesse venekeelsesse nõukogude rahvasse. Enamik venelasi on praegu eesti keele vastu ükskõiksed, kuid eestlasele on tema keel armas, sama kallis kui venelasele vene keel.
Venelased kurdavad, et me ei mõista, kui püha on neile võit II maailmasõjas, samas pole nad ise 50 aasta jooksul eestlastest aru saada tahtnud, vaid on meile enda versiooni Eesti ajaloost õpetanud. See on väga solvav. Kas venelastele meeldiks, kui Venemaale tuleks hiinlased Vene ajalugu õpetama?
Meile on alates 1940. aastast palju ülekohut tehtud, aga meie oleme kogu aeg süüdi. Kui ma näen, et mind kusagil vihatakse, vaatan ma kõigepealt kriitiliselt oma käitumist. Venelased võiksid ka enda käitumist analüüsida.

Tõnu Kask
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.