"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Miks Tallinn teeb ­positiivse eelarve, aga riik negatiivse? (0)
26. mai 2008

Olev Raju, majandusprofessor, Tartu Linnavolikogu esimees: Positiivse linnaeelarve tegid ka Tartu ja Narva. Need majandusüksused, nende hulgas ka Eesti kolm suurimat linna, kus on kiiremini reageeritud muutustele, suudavad paremini toime tulla, võrreldes Toompeaga, kus kuke moodi kinnisilmi lauldi veel kaks nädalat tagasi: kõik on nii hästi.

Olev Raju, majandusprofessor, Tartu Linnavolikogu esimees:
Positiivse linnaeelarve tegid ka Tartu ja Narva. Need majandusüksused, nende hulgas ka Eesti kolm suurimat linna, kus on kiiremini reageeritud muutustele, suudavad paremini toime tulla, võrreldes Toompeaga, kus kuke moodi kinnisilmi lauldi veel kaks nädalat tagasi: kõik on nii hästi. Sellest ideoloogiast lähtudes tehti ka 2008. aastaks ­absurdieelarve. Kui oleks tehtud elementaarne makromajanduslik analüüs ja normaalne eelarve, poleks ka riigieelarvet praegu vaja tohutult kärpida.
Eesti majandushädad on suures osas juhtimisvead ja alles teises järjekorras objektiivse situatsiooni muutus maailmas. Majandus on väga kiiresti muutuv süsteem, mistõttu vana külge klammerdumine on tihti hukatuslik. Ja just selle vea tegi Eesti valitsus, kes viimase poolteise aasta jooksul ei ole suutnud anda adekvaatset hinnangut muutuvale situatsioonile. Eesti majanduse kolm kandvat vaala – euroopalik, kuid India palgatasemega tööjõud; seda kasutama tõttava välisraha massiline sissevool ja 50 aastaga rahva tööga krossides palga eest loodud vara müük – on ammendunud.
Niipalju kui kärbetest teada, on ka need tehtud ilma makromajandusliku analüüsita. Sellisel kujul võimaldavad nad küll korraks viia eelarve tasakaalu, kuid võimendavad lähitulevikus majanduslangust…

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.