"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Loodushoid algab lasteaiast (0)
09. juuni 2008

Linna rahastatav keskkonnahariduskeskus Lehola aitab lasteaedadel kasvatada loodushoidlikke ilmakodanikke nii vastavate käpiknukkude kui ka õppelaegastega.

Linna rahastatav keskkonnahariduskeskus Lehola aitab lasteaedadel kasvatada loodushoidlikke ilmakodanikke nii vastavate käpiknukkude kui ka õppelaegastega.

Lehola keskus, mis töötab samanimelises lasteaias ja mida finantseerib linn, aitab Tallinna lasteaedades keskkonnateadlikkuse kasvatust arendada. Ümbritseva keskkonna all ei mõista nad aga põrmugi ainult ökoloogiat ja tänaval puhtuse hoidmist, vaid kogu maailma.
Keskuses on rikkalik omalaadne keskkonnaalane materjalikogu – seal on nii käpiknukke, teatmeteoseid, tabeleid, mikroskoope kui ka filme. Üks huvitavam asi, mida Lehola lasteaedadele pakub, on näiteks temaatilised laekad ehk materjalikogumikud, mida lasteaed saab nädalaks kasutada võtta.
Teemadeks on näiteks “Puud”, “Vesi”, “Pinnas”, “Linnaloomad” jpm. Igas laekas on abimaterjalid õpetajale, illustratsioonid, näitlik materjal (näiteks puuoksad) ning mängud. Iga komplekt on kokku pandud selliselt, et seda saab lasteaias kasutada kõigis õppetundides matemaatikast muusikani.
Õpetaja, kes sellise laeka avab, saab lisaprobleemideta korraldada näiteks puunädala, lauldes puust laule, vaadates mikroskoobiga puukoort, mängides lauamänge ning tehes puuga seotud käsitööd. Neid materjale jagatakse lasteaedadele tasuta.
Kahjuks töötab Lehola esialgu ainult õpetajatega, sest tervet gruppi lapsi pole sellesse keskusesse praegu veel kuidagi võimalik mahutada. Lehola plaanib lasteaia maa-alale ka niisuguse majakese ehitamist, kus saaks vabaõhutunde pidada. Seal saaks korraldada ka näitusi ning anda lastele põnevaid ülesandeid.
Lehola keskus osaleb ökoloogilise hariduse strateegia väljatöötamisel, näiteks programmi “Ökoloogilise hariduse areng Tallinnas 2008–2013” koostamisel, mida koordineerib keskkonnaamet.
Temaatiliste laegaste idee ning ka keskuse loomise mõte tekkis eestlaste ja hollandlaste koostöös projekti “Aiatuulik” raames. Hollandi poolelt organiseeris seda Foundation for Permanent Education, Eesti poolelt õppe-konsultatsioonikeskus HARED ja Tallinna Haridusamet.
Hollandis on igas linnas palju niisuguseid keskusi, mis valmistavad ette õppematerjale, iga keskus on suunatud kindlale vanusegrupile. Hollandi lapsed lähevad kooli nelja-aastaselt, seega võib nende esimesi klasse võrrelda meie lasteaiaga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.