"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Lõkke kõrvale osta tulekustuti! (0)
16. juuni 2008

Jaanipäeval tohib oma eraaias tuld teha vaid siis, kui tuul ei ole üle 1,5 meetri sekundis, samuti peab lõke olema vähemalt 15 meetri kaugusel hoonetest.

Jaanipäeval tohib oma eraaias tuld teha vaid siis, kui tuul ei ole üle 1,5 meetri sekundis, samuti peab lõke olema vähemalt 15 meetri kaugusel hoonetest.

Seoses läheneva jaanipäevaga palub päästeamet olla lõkke tegemisega ettevaatlik ja linnast välja loodusesse sõites jätta kindlasti meelde tee, kust sihtkohta sõideti. “Väga palju on näiteid selle kohta, et inimesed sõidavad kuskile mere äärde, aga unustavad ära, kuidas nad sinna sõitsid,” sõnab päästeameti pressiesindaja Rain Porss. Sellisel juhul on õnnetuse puhul väga raske inimestele abi osutada.
Loomulikult ei möödu jaanipäev ilma lõkke tegemisega. Looduses tohib lõket teha ainult selleks ette nähtud kohtades ehk spetsiaalsetel lõkkeplatsidel.
“Kui grillitakse, siis ei tohiks kuuma sütt maha visata, sellist viga tehakse tihti,” ütleb Porss. Eramute pisikestel lõkkeplatsidel tohib põletada ainult naturaalset küttematerjali: oksi ja immutamata puitu. “Lõket tohib teha hoonetest kuni 15 meetri ja metsast 30 meetri kaugusel ja lõke peab olema kividega ääristatud,” selgitab Porss. Lõkke juures peaks kindlasti olema ka kustutusvahend. Pärast küttekoldevälise tule tegemist tuleb põlemisjäägid hoolikalt kustutada veega ülevalamise või mulla või liivaga katmise teel. Lõkke tegemine linnas avalikes kohtades pole aga üldse lubatud, välja arvatud selleks välja ehitatud spetsiaalsel märgistatud lõkkeplatsil või siis keskkonnaameti loal.
Päästeamet soovib ka, et igas seltskonnas oleks vähemalt üks kaine grupijuht ja ei soovita ka purjus peaga ujumist. “Väga palju on selliseid juhtumeid, kui inimesed purjus peaga hakkavad võidu üle järve ujuma. Alatihti ei pruugi kallas vastu tulla, sest oma võimeid on üle hinnatud,” selgitab Porss. 
Ka peaksid vanemad oma lastel hoolega silma peal hoidma. Väikesed lapsed kipuvad jaaniõhtul metsa ära kaduma, sellised juhtumid nõuavad aga päästeametilt mitte kahe-kolme mehe, vaid hoopis suuremate jõudude mobiliseerimist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.