"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Kontrastide mäng maailma keskpunktis (0)
30. juuni 2008

Saja Eesti loomeinimese küsitlemisel koorus välja, et Tallinna kui kultuurilinna eelised on kontrastide talumine, moodne tehnika ning maailma keskpunktiks olemine.

Saja Eesti loomeinimese küsitlemisel koorus välja, et Tallinna kui kultuurilinna eelised on kontrastide talumine, moodne tehnika ning maailma keskpunktiks olemine.

“Tallinnas on kõrvuti vana ja uus, ilus ja kole, suur ja väike,” lausus Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi projektijuht Külliki Tafel  “Ühelt maanteelt sisse sõites avaneb hoopis teine pilt kui teisest sisse sõites, iga linnaosa on erinev. Samuti elavad kõrvuti väga erinevad inimesed. Huvitav koht peaks loovusele kaasa aitama.”
Tallinna linnaülikooli ja Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi uuringust selgus ka see, et loomeinimeste meelest on linna trumbiks moodne tehnika. Kuskil Euroopas pole sellist avalikku interneti kättesaadavust nagu Tallinnas. Samuti pole eestlased paigutanud mõttetult raha esimese põlvkonna tehnikasse. Näiteks Helsingi on investeerinud tehnoloogiatesse, mis hetkel on juba minevik ning mille hind on hetkeks langenud sajakordselt. Väga suur pluss on, et avalikud teenused, nagu m-parkimine ja muud e-teenused on hästi kättesaadavad.
Tallinn asub ka geograafiliselt soodsas paigas Lääne ja Ida piiril ning linnal on mitmekülgne ajalooline pärand. Plussiks on ka sadam, mille kaudu saab arendada kultuuriturismi ja pärandit tutvustada. “Euroopa mõistes peetakse Eestit ja Tallinna ääremaaks,” seletas Tafel. “Ei tahaks küll ülbeks muutuda, kuid maailma mastaabis asume üsna keskpunktis, mis mõjub loovusele hästi.”
Tallinn on Eesti kultuuri keskus, siin on rahvusteater, rahvusooper ja rahvusmuuseum. Siinsed kultuuriasutused on juba ajalooliselt tugevad, paljudes linnaosades asuvad kultuurimajad. Kultuuriasutused on kompaktselt jaotunud, teatrid ja muuseumid on koondunud suhteliselt väikesele territooriumile.
Tähtis on linna akadeemiline potentsiaal, kõrgkoolide olemasolu. EKAs ja mujalgi on tugev kunstiõpe, Tallinna Ülikoolis õpetatakse koreograafiat.
Loovuse takistajana nimetasid loomeinimesed andekate inimeste vähest kaasatust. “Inimesed lähevad ära ja me ei oska neid kinni hoida,” ütles Tafel. “Et kui on ka ulmelisena tunduvaid ideid, siis saaks neid ehk ikkagi kasutada.”
Samas tuleb Tallinna kultuuripealinna projekti juhi Mikko Fritze sõnul linnalt palju toetavat tagasisidet loovatele ettevõtmistele. “Linn on loonud loomemajanduse inkubaatori selleks aastaks,” lausus ta. Järgmisest aastast hakatakse arendama kultuurikatelt. Tallinn toetab ka Balti Filmi- ja Meediakooli arengut jne.

* * *
Loovuse sünnitajad: vaikuse tsoon ja reality show!

• Südalinnast müratekitav transport välja, et luua vaikuse tsoon, kus on võimalik rakendada akustilist disaini. Laupäeviti kogu kesklinn autovabaks.
• Reality-show tegemine linnapiirkonna ümberkujundamisest.
• Korraldada Läänemere-äärsete linnade vahelisi festivale, karnevale jms.

* * *
Loovuse takistajad: ­eestlaste ja venelaste eri maailmad

• Andekate inimeste potentsiaali mitterakendamine.
• Autokeskne, halvasti arenenud ja killustatud linnaruum.
• “Seisev” info ning eestlaste ja venelaste eraldi maailmad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.