"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Kullasadu ­pealinna koolides (0)
30. juuni 2008

• Tallinna õpilaste riigieksamite tulemused kerkisid tänavu enamikus ainetes mullusega võrreldes. • Kuldmedaliga lõpetas pealinnas tänavu rekordarv õpilasi – 169. Tänavuste riigieksamite tulemused näitasid, et Tallinna koolide õpilaste teadmised olid nõrgemad geograafias, matemaatikas ja ajaloos, tugevamad aga keeltes.

• Tallinna õpilaste riigieksamite tulemused kerkisid tänavu enamikus ainetes mullusega võrreldes.
• Kuldmedaliga lõpetas pealinnas tänavu rekordarv õpilasi – 169.

Tänavuste riigieksamite tulemused näitasid, et Tallinna koolide õpilaste teadmised olid nõrgemad geograafias, matemaatikas ja ajaloos, tugevamad aga keeltes.

Gümnaasiumi lõputunnistuse sai Tallinnas tänavu kokku 3474 noort. Võrreldes Tallinna kõikide koolide tänavusi riigieksamite tulemusi möödunud aasta andmetega, selgub, et tulemused on paranenud pea kõikides ainetes.
Märgatavalt kergitas tulemusi ka matemaatikaeksami ja kirjandi lihtsustamine: kui kirjandi keskmine tulemus oli möödunud aastal 55,71, siis tänavu oli see 61,6. Matemaatika riigieksami keskmine tulemus oli mullu 48,56, tänavu aga 60,9.
Tulemused olid tänavu oluliselt paremad ka näiteks bioloogias, keemias, ühiskonnaõpetuses, prantsuse, saksa ja vene keeles.
Võrreldes möödunud aastaga, olid tulemused seekord nõrgemad vaid füüsikas, geograafia jäi samale tasemele.
Tallinna Haridusameti üldhariduse osakonna vanemspetsialisti Ülle Übiuse arvates on noored endale teadvustanud, et haridus tagab neile tulevikus võimaluse ennast teostada, elada huvitavat elu ja teenida raha, ning seda on hakatud väärtustama. “Ka lapsevanemad võitlevad selle nimel, et tagada oma lastele kvaliteetne haridus,” rääkis Übius.
Tema sõnul on Tallinna õpilaste õpitulemused viimastel aastatel teatud väikeste tagasilangustega pidevalt tõusuteel olnud.
Samuti on riigieksamite keskmised tulemused Tallinna koolides läbi aegade Eesti keskmistest paljudes ainetes kõrgemad olnud. Nii ka tänavu.
Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse infojuht Madli Leikop ütles, et kõige rohkem vastukaja tekitas tänavu inglise keele eksam. “Räägiti, et eksam oli väga raske,” nentis Leikop. “Samas, eksamitulemused ei erinenud oluliselt eelmise aasta omadest.”
Kirjandi kirjutamisel oli tema sõnul tänavu uuendus see, et neljale teemale oli lisatud väike selgitus eesmärgiga, et see abistaks õpilast teemavalikul ning aitaks kirjutamisel ka teemas püsida. “Samuti olid esmakordselt neli teemat eesti ja vene keeles kirjutajatele ühised,” märkis Leikop.
Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen ütles, et pealinna õpilaste edukust Euroopas ja maailmas näitavad nii mitmesugused testid, olümpiaadid kui ka mainekatesse kõrgkoolidesse pääsenud noorte suur hulk. “Sama tähtis kui kõrgkooli lõpetaja, on meie ühiskonnale ka kutsekoolis praktilise eriala omandanud noor, kelle praktilised oskused on äärmiselt hinnas ja vajalikud,” ütles Jäppinen. “Järjest enam noori mõistavad, et peale n-ö valgekraede tööde on huvitav ja tasuv ka sinikraede tööpõld. Seda tõestab ka edukalt käivitunud ning noorte seas populaarne Tallinna Kopli Ametikool.”
Et Eesti õpilaste haridustase on hea, näitab ka hiljuti tehtud rahvusvaheline õpitulemuslikkuse võrdlusuuring PISA, mille järgi on meie õpilased saavutustasemete järgi maailmas teisel kohal. Loodusteadustes paigutusid Eesti õpilased Soome järel teisele kohale, matemaatilises kirjaoskuses üheksandale ja funktsionaalses lugemises kaheteistkümnendale kohale.
Keskmiste tulemuste järgi paigutusid Eesti õpilased loodusteadustes Soome, Hongkongi, Kanada ja Taiwani järel viiendale kohale, lugemises kolmeteistkümnendale ja matemaatikas neljateistkümnendale kohale.
2007./2008. õppeaastal õppis Tallinna koolides kokku 45 103 õpilast. 9. klassi lõpetas 3802 õpilast ja 12. klassi 3474 õpilast.
2008. aasta septembris asub esialgsete prognooside kohaselt Tallinna koolide 1. klassidesse õppima 3550 ja 10. klassidesse 4149 õpilast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.