"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Kodu lähedalt soodne soeng ja lauluring (0)
18. august 2008

Võimlemine, laulu- ja tantsuring, keele-, arvuti-, käsitöö- ning aiandusõpe ja juuksur või massöör – need on vaid mõned eakatele pakutavatest ülisoodsa hinnaga teenustest linnaosade sotsiaalkeskustes.

Võimlemine, laulu- ja tantsuring, keele-, arvuti-, käsitöö- ning aiandusõpe ja juuksur või massöör – need on vaid mõned eakatele pakutavatest ülisoodsa hinnaga teenustest linnaosade sotsiaalkeskustes.

Teenused erinevad linnaositi ja igal keskusel on oma tugevad küljed, näiteks kesklinna sotsiaalkeskus on kuulus oma kõrgetasemeliste lauluansamblite poolest.
66aastane Mare on juba kaks aastat olnud tegev sealses naisansamblis Lauluklubi. „Muusika on mulle alati südamelähedane olnud,“ rääkis naine. „Mina käin siin rohkem laulmise pärast, aga ma tean, et paljud otsivad lihtsalt seltskonda.“
Lisaks Lauluklubile tegutseb keskuses veel viis ansamblit, kellest tuntuimad on mitmeid auhindu võitnud „Miraaž“ ning „Vanaisad“ – kõiki muusikalisi kollektiive juhib tunnustatud koorijuht Vaike Sarn.
„Esinemisi on meil palju ja võistulaulmistel oleme ka mitmeid esikohti võitnud,“ kinnitas Sarn. Lisaks kontsertidele kodumaal on nad esinemas käinud ka näiteks Taanis, Ungaris ja Soomes.
Peale laulmise saab nii kesklinna kui ka teiste linnaosade keskustes loomulikult ka tantsu lüüa – tegutsevad nii rahva-, seenioride kui ka peotantsuringid.
Kesklinna keskuses käivad koos ka kaks väga ainulaadset klubi: Soomepoiste leskede klubi ning Eesti Rindemeeste Ühendus. „Teist sarnast rindemeeste ühendust mina Eestis ei tea,“ rääkis keskuse juhataja Jaanika Luus. „Nii nõukogude kui ka sakslaste poole peal sõdinud mehed käivad koos ja jagavad ühiseid kogemusi ning huvi sõja ja lähiajaloo vastu.“
83aastane Semjon ei osale küll ühegi ringi tegevuses, kuid keskuses käib ta iga päev. „Mulle meeldib siin söömas ja ajalehti lugemas käia,“ ütles ta. „Lõunasöök on alati väga maitsev ja üleüldse on siin kõik väga soliidne, hästi organiseeritud ja personal on samuti viisakas.“ Kohapeal pakutakse sooja lõunat keskmiselt 120 inimesele päevas.

Keskus laieneb

Igal nädalal toimub kesklinna sotsiaalkeskuses eakatele ka võimlemine ja ravivõimlemine ning arsti konsultatsioon koos vererõhu mõõtmisega. Tegutsevad veel kaks käsitööringi, õmblusring, rõivaste pisiparandus, inglise keele vestlusring algajatele ja edasijõudnutele, klaasi- ja portselanimaali ning kunstiring.
Kokku käib kesklinna sotsiaalkeskuses umbes 700 inimest kuus. „Oleme oma ruumid ja võimalused maksimaalselt ära kasutanud ja loodame lähiajal aadressil Tondi 16 uue filiaali avada,“ rääkis Jaanika Luus.
Kakskeelses Lasnamäe sotsiaalkeskuses on juba neli aastat väga edukalt toiminud arvutikursused, mida mõni aasta tagasi käis filmimas ka Prantsuse televisioon. „Vahepeal olid järjekorrad kursustele väga pikad,“ ütles keskuse juhataja Ivika Kärner. „Eelisjärjekorras pääsevad muidugi Lasnamäe inimesed, aga kui vabu kohti jääb üle, siis oleme vastu võtnud huvilisi ka teistest linnaosadest.“ Keelehuvi kasvab Ka on Lasnamäe keskuses tugevad keelerühmad: õppida saab nii eesti, inglise kui ka rootsi keelt, varem sai õppida ka saksa keelt.
Keelte poolest ei jää alla ka väga tegus Pirita sotsiaalkeskus, kus saab õppida nii inglise, soome, prantsuse kui ka saksa keelt. Lisaks saab Pirital muuhulgas tegeleda bridžiga, kokandusega, lilleseadega või hoopis näitlemisega.
Haabersti sotsiaalkeskuses tegutseb ka malering ning lisaks tervisevõimlemisele käivad eakad koos bowlingut mängimas.
Sotsiaalkeskused korraldavad väljaspool asutust eakatele igal aastal veel ka mitmesuguseid traditsioonilisi üritusi. Nii tähistatakse koos näiteks Eesti Vabariigi sünnipäeva, memme-taadi päeva, rahvusvahelist eakate päeva, aga ka vastlapäeva, jõulu- ja lihavõttepühi, emadepäeva, kadri- ja mardipäeva jpm.

Ülisoodsad hinnad!

Sotsiaalkeskustes pakutavad teenused on sümboolsete hindadega, linnaositi võivad need siiski varieeruda: näiteks kesklinna keskuse huviringides osalemine maksab 10-20 krooni kuus, keele- ja arvutikursused ning võimlemine maksavad 50 krooni kuus.
Lisaks: saun 30 krooni tund; dušš 5 krooni 15 minutit; pesu pesemine 20 krooni  masinatäis; pesu kuivatamine 10 krooni masinatäis; pesu triikimine 20 krooni masinatäis.

Sotsiaalkeskuste asukohad ja kontakt:

Kesklinn – Liivalaia 23, tel. 646 6123
Kristiine – Sõpruse pst 5, tel. 655 6737
Haabersti – Õismäe tee 24, tel. 657 9872
Põhja-Tallinn – Maleva 2a, tel. 645 7895
Nõmme – Nõmme-Kase 12b, tel. 645 7396
Lasnamäe – Killustiku 16, tel. 601 1201
Mustamäe – Ehitajate tee 82, tel. 653 2723
Pirita – Metsavahi tee 4, tel. 623 8200

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.