"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Mänguväljakud ohutuks! (0)
25. august 2008

• Täna vastavad ohutusnõuetele vaid ligi pooled laste mänguväljakud Tallinnas. • Viie aastaga plaanib linn juurde ehitada või renoveerida 521 uut mänguväljakut. Hiljuti valminud Tallinna mänguväljakute arengukava näeb ette, et järgmise kolme aasta jooksul pannakse mänguväljakute korda tegemisse ja uute rajamisse ligi 200 miljonit krooni.

• Täna vastavad ohutusnõuetele vaid ligi pooled laste mänguväljakud Tallinnas.
• Viie aastaga plaanib linn juurde ehitada või renoveerida 521 uut mänguväljakut.

Hiljuti valminud Tallinna mänguväljakute arengukava näeb ette, et järgmise kolme aasta jooksul pannakse mänguväljakute korda tegemisse ja uute rajamisse ligi 200 miljonit krooni.

Tallinnas on täna 612 laste mänguväljakut, millest suur osa on ehitatud 1980ndatel   ja seega Euroopa Liidu ohutusnõuetele mittevastavad. Kõige ohtlikumad mänguväljakud asuvad Põhja-Tallinnas, kõige parem on seis aga kesklinnas, kus viimastel aastatel on valminud palju uusi mänguväljakuid.
Mänguväljakute arengukava koostamisel osalenud arhitekt Tiina Tallinn usub, et kuigi paljud mänguväljakud on ohtlikud, võivad lapsevanemad rahulikud olla. „Enamik otseselt ohtlikke mänguväljakuid on siiski eemaldatud ja vanarauaks viidud,“ ütles Tallinn.
Ohtlik on aga mänguväljakute juures see, et atraktsioonidel puuduvad  turvaalused nagu näiteks liiv või pehme kummimatt, sest vanasti ehitati mänguväljakud lihtsalt mulla peale.  Ka võivad mõnede atraktsioonide metallelemendid olla roostetanud, keevituskohad võivad kergesti lahti tulla ja laps kukkuda.
Peale ohtlikkuse on olulised veel mänguväljakute asukoht ja linn püüab neid tulevikus võimalikult tihedalt vajalikesse paikadesse ehitada.
„Imikutega või eelteismelisealistega kodust väga kaugele mängima minna on tülikas,“ nendib Tallinn. Selleks, et mänguväljakud oleksid kättesaadavad, kaardistatakse täna üle linna ära, kuhu täpselt oleks väljakuid vaja.
Tallinn toob välja, et kindlasti peaks väljakul tegevust olema kõikidel pereliikmetel, imikutest vanuriteni välja. „Ema ei peaks kuskil liivakasti äärel istuma, vaid peaks ka ennast liigutada saama,“ lisas Tallinn.
Kõige olulisem roll, mis mänguväljakutel veel olema peaks, on perekondade lähendamine. „Mujal maailmas on mänguväljakud vanadekodude lähedal just selle eesmärgiga, et peresid lähendada,“ sõnas Tallinn.
Tallinna Keskkonnaameti heakorra ja investeeringute sektori peaspetsialisti Helmut Koidla sõnul võtabki linn suuna just peremänguväljakute poole. “Oleme võtnud uue lähenemise ja rajame nüüd laste mänguväljakute asemel peremänguväljakuid, kus ka noored peaksid omale tegevust leidma,” räägib Koidla. „Mänguväljaku elementide kaudu peaks olema kindlustatud tegevus lastest kuni vanavanemateni,“ selgitas Koidla.
Orienteeruvalt on Tallinnas juurde vaja 521 mänguväljakut, neist väikelastele 392, pereväljakuid 46 ja teismelistele 83 väljakut.

Ohutud mänguväljakud linnaositi
Pirita 28-st mänguväljakust 71,4%
Kesklinna 20-st mänguväljakust 60%
Kristiine 22-st mänguväljakust 36,4%
Nõmme 37-st mänguväljakust 32,4%
Haabersti 101-st mänguväljakust 28,7%
Lasnamäe 209-st mänguväljakust 21,5%
Mustamäe 209-st mänguväljakust 15,8%
Põhja-Tallinna 30-st mänguväljakust 10%

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.