"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Festival toob vanalinna rohelise oaasi (0)
01. september 2008

Kultuurifestivali „Arts and Lights in Tallinn“ raames saab vanalinnas Raekoja platsil ehtsate puude all vaadata keskkonnateemalisi moeetendusi.

Kultuurifestivali „Arts and Lights in Tallinn“ raames saab vanalinnas Raekoja platsil ehtsate puude all vaadata keskkonnateemalisi moeetendusi.
26.- 28 septembrini asub Raekoja platsil 20meetrise läbimõõduga oaas, mis koosneb kaevurõngastesse istutatud ehtsatest taimedest.
Eesti disainerite liidu esinaise Ilona Gurjanova sõnul  tuletab helge roheline oaas kontrastina vanalinna kivimüüridele ja munakivisillutisele meelde, et maailma tarbimisharjumused vajaksid ümbermõtestamist. „Me tahame tuua Tallinna vanalinna kivisesse keskkonda rohelust ja rahu, rõõmu ja loovust, juhtida tähelepanu keskkonnateemadele – säästlikule ning rohelisele eluviisile,“ rääkis Gurjanova. „Seda kõike läbi näituste, kontsertide, õpitubade ja seminaride, mille toimumispaigaks ja inspiratsiooniallikaks ongi see roheline saareke. Tegemist on ka maastikuarhitektuuriga, sest mujal maailmas on rohelus, näiteks taimkattega majakatused, väga levinud.“
Kolmel päeval on rohelisel alal kavas keskkonnateemalised loengud, kontserdid ja Liisi Eesmaa moeetendus.
Ideele tulid ürituse korraldajaliige Maarja Tali ja taimefirma Hansaplant, kes mõtlesid, kuidas roheluse ideed kesklinnas paremini inimesteni tuua. Oaas tähendab kõrbesaart, kus allikad võimaldavad taimekasvu ja kuhu koondub kogu kõrbe asustus.  Oaasi saabumine filosoofilises mõttes tähendab aga milleski tähtsas selgusele jõudmist.
Gurjanova kinnitusel on disaini ja tootmise juures mure, kuidas toota tarvilikke esemeid nii, et need hiljem planeeti ei reostaks. „Disainer peab mõtlema, et toode pärast kasutusaja lõppu hävineks. Alati saab teha vanast uut või kasutada biolagunevaid materjale.“

* * *
Tasuta disainilabor lastele ja noortele

Laboratooriumi tänaval asub tõeline disainilabor, kus leidub tegevust nii lastele kui noortele. Köismäe tornis korraldatakse loovust rakendavaid ja säästlikule tarbimisele orienteeritud töötubasid.
• Liisi Joala koos sõpradega õpetab tikkimise ja õmblemise abil oma kulunud riietele andma värskemat välimust. Selleks peab oma riided kaasa võtma.
• Ülemistel korrustel näeb kahte disaininäitust: Hanna Tiiduse, Marta Kisandi, Virge Loo, Kadri Klampe, Tuuli Antsovi pabernukkude kollektsiooni „I`m a paperdoll, light my fire“ ning Raul Erdeli paindvineerist lelusid projektist „Ma leiutasin linnu“.
• Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi pedagoog õpetab ja selgitab disainiga seonduvaid tagamaid.
• Toimub ka Eesti Nukuteatri lasteetendus “Šoti torupillimängija”, seal tuleb osta siiski pileteid.
• Lõplik programm pole aga veel paigas ja tegevusi võib lisanduda veelgi. Üritusi toetavad kultuuriväärtuste amet ja kultuurkapital

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.