"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Kuulus Vene meister Kunstihoones (0)
08. september 2008

2. septembril kell 18 avati Tallinna Kunstihoones vene kontseptualistliku kunsti suurkuju Andrei Monastõrski personaalnäitus.

2. septembril kell 18 avati Tallinna Kunstihoones vene kontseptualistliku kunsti suurkuju Andrei Monastõrski personaalnäitus.

Tallinna Kunstihoones saab vaadata läbilõiget Monastõrski olulisematest  projektidest, alustades Nõukogude Liidu esimesest videokunsti teosest „Vestlus lambiga“ (1983), mis on ühtlasi ka Andrei Monastõrski loominguline kreedo, vähemalt 1980ndate alguse kontekstis, ja lõpetades  2007. aasta suurte ruumiinstallatsioonidega „Kant kärbse all“ ning „Jänese vari ehk 100 aastat Brentanot”. Väljas on ka möödunud „Documental“ eksponeeritud „Purskkaev“, kuid just sel viisil, nagu kunstnik on seda tahtnud näidata, sest Moskva (aga ka laiemalt vene kontesptualism) toimib sõna, selle tähendusliku visuaalse vaste koostoimes ning sellest koostoimest tulevast aktsioonist ja selle tagajärjest. Andrei Monastõrski kui Moskva kontseptualismi ühe väljapaistvama ja järjekindlama esindaja loomingus ei ole midagi juhuslikku ja samas, arvestades tema paljuski “Kollektiivsete aktsioonide” dokumentatsioonidel põhinevate installatsioonide
interaktiivsust, sõltub tema kunsti vastuvõtmine vaataja esteetilise taju avatusest. Andrei Monastõrski on metafüüsik selle mõiste kõige sügavamas ning ka avatumas tähenduses. Ta on maailma kunstnik, kelle initsieeritud aktsioonid on küll seotud Moskva (Venemaa) spetsiifikaga, kuid kes oleks samalaadset kunsti teinud ka mõnes teises maailmapaigas.
Kunstnik Andrei Monastõrski, aga ka kirjanik-teoreetik, on sündinud 1949. aastal Murmanskis, elab ja töötab Moskvas. Ta on vene kontseptualistliku kunsti väljapaistvamaid esindajaid. Andrei Monastõrski alustas kontseptualistlike kunstiaktidega 1960ndate lõpul. Ta on 1976. aastal loodud Moskva kontseptualistide rühmituse „Kollektiivsed aktsioonid“ („Kollektivnõje deistvija“) üks initsiaatoreid. Selles rühmituses on tegutsenud Ilja Kabakov, Vitali Komar & Aleksandr Melamid, Erik Bulatov, Aleksandr Kossolapov, Jelena Jelagina, Igor Makarevitš, Boriss Mihhailov, Juri Leiderman jt rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnikud. Andrei Monastõrski on osalenud paljudes suurtes rahvusvahelistes kunstisündmustes nagu 2007. aasta Veneetsia biennaali kuraatoriprojektis, Kasseli „Documental“. Praegu on ta tööd  väljas Frankfurtis Moskva kontseptualismi näitusel, tema ühte tuntumat 1980ndate projekti „Maa tööd” („Zemljanõje rabotõ”) eksponeeritakse Karlsruhes Boris Groysi kuraatoriprojektis.
Näitus Tallinna Kunstihoones on avatud 12. oktoobrini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.