"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Disainiõppur punase tooliga välismaale (0)
15. september 2008

Juba kolmandat aastat ootab disainioksjon isikupäraseid ja kordumatuid esemeid armastavaid inimesi toetama Eesti disainereid.

Juba kolmandat aastat ootab disainioksjon isikupäraseid ja kordumatuid esemeid armastavaid inimesi toetama Eesti disainereid.

Üritus toimub Disainiöö raames 26. septembril kell 20.00 Hobuveskis aadressil Lai 47 ja oodatud on kõik huvilised.
Oksjoni idee autor Tõnis Vellama sõnul on pakkumisel unikaalsed üksikmudelid, esemed, mida ei saa poest osta. “Oksjoni mõte seisneb selles, et iga ese leiaks endale sobiva koha ja iga inimene leiaks endale meelepärase eseme,” lausub Vellama. “Need on kõik erilised asjad, mis ei ole masstootmises ning mis ühte kohta sobivad, teise aga mitte. Sel aastal on täiesti uusi asju, kuid otsisin üles ka vanu tooteid, eakaid autorieksemplare, mis juba unustatud.”
Müüki tuleb üle 20 eseme: valgusteid Tarmo Luisu näitusekollektsioonist, Aleksander Jakovlevi ja Raivo Bristoli 15 aastat tagasi loodud tööd, Tõnis Vellama selle suve lühter, kärtspunased toolid Maile Grünbergilt ja Madis Liplapilt, hiigelsuur artistlikult raamitud peegel Kalle Pruudenilt ning moeesemeid Reet Ausilt.
Peale nimetatud autorite on “menüüs” veel erilised esemed Marko Alalt, Jan ja Ken Grapsilt, Sirli Eharilt, Leonardo Meigaselt, Janno Roosilt, Andres Labilt, Toivo Raidmetsalt, Kalli Seinalt, Mehis Tiitsarilt, Jaanus Orgusaarelt ja Marko Kekiševilt. Tavakohaselt tulevad müüki ka üllatustooted, esmakordselt on lisaks Eesti autoritele kutsutud osalema disainereid mujalt maailmast.
Oksjon on heategevuslik. Alghinna saab endale autor, kuid raha, mis koguneb üle selle, läheb disainiüliõpilas(t)e välismaa-õpingute toetuseks. “Toetust sooviv üliõpilane saab esitada taotluse ja oksjoni korraldajad vaatavad selle koos EKA disainiteaduskonnaga üle,” räägib Vellama. “Raha võib minna ühele üliõpilasele või jagamisele.”
Eelmisel oksjonil müüdi 21st tootest 18 ja fondi koguti 20 000 krooni. Stipendiumi saajad olid Maris Kase ja Pent Talvet.
Väljapanekuga saab tutvuda juba päev varem. Oksjon ise on aga ka pisut meelelahutuslik üritus, kus huviline saab lisaks Eesti disaini toetamisele nautida suupisted ja näha üllatusesinejaid. Oksjonit juhib Mart Sander.
Esinejate tõttu tuleb uksel tasuda sümboolne, kuni 100 krooni suurune summa. Sisse pääseb ka Disainiöö 80kroonise ühe päeva või 200kroonise kolme päeva piletiga.
Vellama sõnul tuli oksjoni idee neli aastat tagasi toimunud Eesti disainerite näitustesarjast “LIGHT. THINGS”. “Uskusin, et näitusel välja pandud asjad olid liiga head selleks, et niisama kuskile seisma jääks. Oksjoni formaat tundus parim, kuidas nendele õige kodu leida.”
Esialgu on disainioksjonit kavas korraldada kuni 2011 kultuuripealinna sügiseni.

* * *
Hobuveskis saab mängida võlutrummi

27. septembril saab huviline osaleda Hobuveskis multimeediaetendusel “Võlutrumm”, mis seob kunsti ja muusika. Etenduse keskmes on suur, umbes neljameetrise läbimõõduga küliti trumm, mille peale videokunstnik Erki Kannus tekitab video abil ning noor kunstnik Okeido maalib arvutipliiatsiga erinevaid kujundeid. Samas kõlab Villu Veski kirjutatud Põhjala stiilis muusika nii saksofonidel kui samal tummil.
Trumm on ehitatud nii, et seda erinevatest kohtadest mängides tekib elektroonika kaasabil erinev hääl, seda on lööma oodatud ka kõik etendusel osalejad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.