"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Puuetega inimestel ­algab tegus sügis (0)
15. september 2008

Uut hooaega alustanud Tallinna Puuetega Inimeste Tegevuskeskuses saavad inimesed õppida muu hulgas line-tantsu või bailatinot, kangastelgedel kudumist, lennelda grossingus lae all või hoopis maletada.

Uut hooaega alustanud Tallinna Puuetega Inimeste Tegevuskeskuses saavad inimesed õppida muu hulgas line-tantsu või bailatinot, kangastelgedel kudumist, lennelda grossingus lae all või hoopis maletada.

Septembrist on täies hoos jälle Tallinna Puuetega Inimeste Tegevuskeskus (Endla 59), kus uue teenusena saab sel hooajal osa võtta puuetega inimeste loomingulise avardumise kursusest.
Tallinna Puuetega Inimeste Koja tegevjuhi Tauno Asuja sõnul on kursus suunatud puuetega inimeste kunstitegevusele, mille raames õpitakse mitmesuguseid tehnikaid, korraldatakse vestlusringe, filmiõhtuid ning kohtumisi tuntud loovinimestega. “Kunstiharjutused toetavad eneseavastamist, stressi maandamist ning suhtlusoskuse arendamist,” märgib Asuja. “Visuaalne väljendus on vajalik, et selgitada inimese sisemisi kogemusi, mida ei saa verbaalselt väljendada.”
Koos hakkab käima kaks gruppi ning kursused toimuvad üks kord nädalas. Tuleva aasta alguses saab keskuses näha projekti raames valminud töödest üles pandud näitust.
Tegevust jätkub igaks päevaks ja kõigile. Esmaspäevaõhtuti on tegevuskeskuses näiteks line-tantsu tunnid, eraldi ka ratastooli kasutajatele.

Popp ameerika tants

Line-tantsu maaletooja ning juhendaja Kaie Seger ütleb, et tegemist on erinevate raskusastmetega universaalse tantsustiiliga, kus vanus ei mängi mingit rolli ja kõik saavad tantsida ilma partnerita. “Eesti mehed ikka ei ole erilised tantsulõvid, tundides on naised alati suures ülekaalus ja paarilist pole kusagilt võtta,” nendib Seger. Line-tantsus pole paarilist vajagi.
Segeri sõnul on see meelelahutuslik tants, mis annab hea füüsilise koormuse. “Line-tants hoiab vormis ja arendab rütmitunnetust, koordinatsiooni ja mälu,” ütleb Seger. Tõenäoliselt on see ka suuresti põhjuseks, miks line-tantsu ring on tegevuskeskuses üks populaarsemaid.
Esmaspäeviti ning kolmapäeviti on keskuses kavas kundalini jooga; teisipäeviti bailatino, seltskonnatants ja grossing liikumispuudega lastele; neljapäeviti kangastelgedel kudumine jpm.
Tauno Asuja kinnitusel on väga populaarsed ka eesti ja vene keeles toimuvad arvutikursused nii algajatele kui edasijõudnutele. Lisaks kursustele on võimalik kasutada arvutiklassi igal tööpäeval kella 10-18.

Koos on lihtsam

Veel saavad soovijad keskuses mängida piljardit, koroonat, lauatennist, lugeda ajalehti, kasutada sauna jm. Samas saab informatsiooni puuetega inimeste ühingute ning neile suunatud teenuste ja toetuste kohta.
Puuetega Inimeste Koja eripära on see, et keskus on avatud kõikidele puuetega inimestele, hoolimata vanusest, soost või puude astmest.
“Puuetega inimesed jäävad sageli kahjuks koduseks,” tõdeb Tauno Asuja. “Nad ei käi enam väljas ja suhtlusringkond jääb väga piiratuks. Tegevuskeskuses saavad nad leida omale uusi tutvusi ja palju lihtsam on elus edasi minna koos inimestega, kellel on samasugused mured ja probleemid ja kes mõistavad, milliste raskustega sa iga päev kokku puutud, ja samastuvad sinuga.”
Tallinna Puuetega Inimeste Kojas tegutsevad veel Tallinna Invaspordiühing, Liikumispuudega Laste Tugiühing, Tallinna Liikumispuuetega Inimeste Ühing, Tallinna Arengupuudega Inimeste Tugiühing, Tallinna Parkinsonihaiguse Selts, Tallinna Suhkruhaigete Selts, Eesti Liikumispuuetega Inimeste Liit ning kauplus Elulõng, kus müüakse puudega inimeste poolt valmistatud käsitööesemeid.
Puuetega Inimeste Koja halduskulud katab Tallinna linn.

* * *
Huvi- ja sporditegevus Puuetega Inimeste Kojas (Endla 59) sügishooajal:

 • Avalik internetipunkt, E-R kl 10-18, tel 656 4048
 • Arvutiõppe kursused, eelregistreerimine tel 656 4048 või arvutiklass@tallinnakoda.ee
 • Kundalini jooga, E kl 10-11.15 ja     K kl 16.30-17.45
 • Line-tants, E kl 17-18
 • Line-tants ratastooli kasutajatele, E kl 18-19
 • Loomingulise avardumise kursus,     T ja N kl 15.30-18, eelregistreerimine tel 656 4048 või koda@tallinnakoda.ee
 • Grossing liikumispuudega lastele, T kl 15.30-18.30, eelregistreerimine tel 554 8505 või ritasport@hot.ee
  Bailatino, T kl 18.30-19.30, eelregistreerimine tel 511 8776
 • Kangastelgedel kudumine, N kl 12-14, eelregistreerimine tel 656 7526
 •  Võimlemine liikumispuudega inimestele, N kl 16-18, eelregistreerimine tel 554 8505 või ritasport@hot.ee
 • Male, 2 korda kuus laupäeviti     kl 12-15, eelregistreerimine tel 554 8505 või ritasport@hot.ee
 • Boccia, 2 korda kuus laupäeviti     kl 12-14, eelregistreerimine tel 554 8505 või ritasport@hot.ee
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.