"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Vastutustundlik ettevõte hoolib töötajatest ja kogu ühiskonnast (0)
15. september 2008

Erivajadustega lasteaialastega mängimas käimine või ökonoomsemate autode ja kontoritehnika kasutuselevõtt - need on kõik tegevused, mis ütlevad, et ettevõte käitub vastutustundlikult.

Erivajadustega lasteaialastega mängimas käimine või ökonoomsemate autode ja kontoritehnika kasutuselevõtt – need on kõik tegevused, mis ütlevad, et ettevõte käitub vastutustundlikult.

Tallinna Ettevõtlusamet valib vähem kui kuu aja pärast taas välja Tallinna vastutustundliku ettevõtte ehk firma, kus kasumlikkusele ja ühiskonnale tervikuna pööratakse võrdset tähelepanu.
Eelmisel aastal pärjati firma RMP Eesti OÜ Tallinna vastutustundlikumaks ettevõtjaks. Nendele kuulub raamatupidamis- ja maksuinfo portaal www.rmp.ee. “Meie eesmärgiks on võimalikult palju tasuta maksu-, raamatupidamis- ja tööõiguse alast  infot pakkuda,” ütles portaali tegevjuht Karin Ungro. “Selleks, et olla vastutustundlik, ei ole vaja palju raha, vaid soovi näidata, et hoolid ümbritsevast, ja panustada sellesse pidevalt ja kas või väikestes annustes,” lisas Ungro. Näiteks ei saada RMP Eesti OÜ arveid postiga, vaid elektrooniliselt, ning selline tegevus ei nõua üldjuhul suuri kulutusi.
Ka Tallinna Vesi on vastutustundliku ettevõtlusega tegelnud rohkem kui viis aastat. Tallinna Vesi toetab Tallinna Tehnikaülikooli doktorante stipendiumidega, Kopli Ametikoolist võetakse õpilasi enda ettevõttesse praktikale ja toetatakse Ristiku põhikooli ja erivajadustega laste lasteaeda Õunake.
“Ettevõtte töötajad käivad näiteks Õunakese lasteaia lastega tegelemas,” rääkis Tallinna Vee kommunikatsioonijuht Reigo Marosov. “Samas on meie üks peamisi vastutustundliku ettevõtluse valdkondi keskkond,” sõnas Marosov. Näiteks korraldavad nad Paljassaare reovee puhastusjaamas rockfestivale. Noortele näidatakse seal näiteks seda, kuidas must vesi puhtaks saab. Tallinna Vesi korraldab ka jooksu ümber Ülemiste järve. “Samuti oleme teinud interaktiivse veemängu lastele, mida me jagasime koolidele tasuta,” lisas Marosov. Mäng selgitab veeringlust ehk seda, kuidas must vesi puhtaks saab jne.
Et olla vastutustundlik, on väga oluline luua oma ettevõtte töötajatele sobiv keskkond. “Meie töötajatel on kohapeale tehtud spordisaal, meil on oma korvpalliplats, jõusaal ja ka saun,” selgitas Marosov. Tallinna Vees assistendina töötav Helen Vink toob välja selle, et kõikidel Tallinna Vee töötajatel on võimalik kord kuus proovida ühte uut spordiala. “Viimati käisime vibuga laskmist proovimas,” sõnas ta.
Vastutustundliku ettevõtluse maaletooja ja teema eestvedaja Elina Rääski sõnul on Tallinnas hetkel veel vähe ettevõtteid, kes on teemaga kaasa läinud ja ei ole ainult majandustulemustele orienteeritud.
“Toetustegevus on küll juba levima hakanud,” lisas Rääsk. Samas ei ole ühekordne annetamine veel vastutustundlik ettevõtlus. “See tekitab toetatavas pigem sõltuvust,” märkis Rääsk.
Ettevõte peaks läbi mõtlema oma sotsiaalsed mõjud. “Vastavalt nendele mõjudele saab ettevõte paika panna need punktid, kus just nemad saaksid midagi ära teha,” nentis Rääsk. Näiteks kullerteenustega tegelev ettevõte saab vähenda kütusest tulenevaid mõjusid, kui sõidab säästlikumate ja ökonoomsemate autodega.
Mõned väga lihtsad näited, kuidas vastutustundlikult käituda. Printida paberil mõlemale poolele, mitte kasutada kontoris plasttopsikuid jooginõudeks, mitte jätta oma arvutit pärast töö lõppu välja lülitamata. Samuti väga kuluvaene oleks anda töötajatele üks vaba päev sportimiseks. “Microsoft annab näiteks kolm päeva oma töötajatele vabatahtlikkusega tegelemiseks,” täiendas Rääsk.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.