"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Yoko Alender: Ruja roll on suurem, kui täna tajume! (0)
15. september 2008

Urmas Alenderi tütar Yoko Alender aitab linnaelanikel vältida vigu vanade majade renoveerimisel, ent üllitab töö kõrvalt ka põnevat DVDd oma isa Ruja-välisest tegevusest.

Urmas Alenderi tütar Yoko Alender aitab linnaelanikel vältida vigu vanade majade renoveerimisel, ent üllitab töö kõrvalt ka põnevat DVDd oma isa Ruja-välisest tegevusest.

Tallinnas on umbes kümme miljööala. Kui seal on algamas mõned ehitustööd, mis vajavad luba, siis on vaja see projekt ka kultuuriväärtuste ametiga kooskõlastada.
Tallinna Kultuuriväärtuste Ametis ehk linnaametnikuna töötava Yoko Alenderi põhitegevus on neid projekte läbi vaadata ja arhitekti või omanikku nõustada, et leida parim viis maja renoveerimiseks.
“Vanadel majadel tuleks kasutada just vanale hoonele sobivaid võtteid ja materjale,” lausub Yoko. “Täna ongi meie põhimureks inimeste vähene teadlikkus ehituslahendustest, mis oleksid vanadele majadele sobilikud.”
Yoko sõnul on ehituskultuur suhteliselt algelisel tasemel. “Lihtsad näited on plastaknad vanadel majadel ja hoonete väljastpoolt soojustamine,” lausub ta. “Tihti rikutakse nii maja sisekliima ja tehakse liiga konstruktsioonidele. Katusekorruseid ehitatakse valesti välja, igale vanale hoonele pole need ka sobilikud. Vahel ei tehta projekti üldse ja ehitamine on isetegevuslik.” Lõppkokkuvõttes võib omanik ehitusel n-ö säästulahendusi kasutades oma maja hoopis rikkuda, olles seeläbi hiljem sunnitud topeltraha maksma.
Kultuuriväärtuste amet ei soovi, et kõik säiliks sajaprotsendiliselt nii, nagu see on olnud.
“Saja-aasta vanuse ringis majasid on vaja hooldada,” lausub Yoko. “Tähtis on, et seda tehakse õigesti ja nii, kuidas hoonele pikas perspektiivis kasulik. Me ei tee seda paha pärast, vaid ikka selle pärast, et elanikel samuti hea oleks.”
Yoko nendib, et kui inimesele ilusti ära seletada, miks on nõudeid vaja, siis neid ikka järgitakse ja aasta-aastalt teadlikkus tõuseb.
Yoko Alender jõuab töö kõrvalt ka muusikat kuulata ja näiteks hiljuti etendunud muusikalist “Ruja” arvab ta ainult head. “Olen siiamaani vaimustuses,” lausub Yoko. “Lavastajatöö ja näitlejatöö oli hea ja mitmetasandiline. Arvan, et lavastust oli vaja, et tuua Ruja muusika taas elama. On ju palju aega möödas ajast, kui seda sai originaalkujul kuulata. Lavastus tõestas, et muusika on hea ja see elab edasi.”
Yoko on kindel, et Rujal oli eestimeelsuse hoidmisel ja iseseisvumisel suurem roll, kui sellele on omistatud. “Ruja ei olnud areenil siis, kui Alo Mattiisen, Ivo Linna ja Tõnis Mägi olid kõige aktiivsemad, kuid eelnev periood on sama oluline. Ruja laulis Eestist kogu aeg, mitte siis, kui see oli trendikas ja juba peaaegu lubatud.”
Yoko sõnul ei saa tema enda puhul laulmisest ja luuletamisest rääkida. “On asjad, mis mul paremini välja tulevad,” möönab ta. “Päris elavant pole kõrva peale astunud, kuid mulle meeldib pigem muusikat kuulata.”
Tänu muusikalile on Yoko viimase 10 nädala jooksul peaaegu vaid Rujat kuulanud. “Kui ma üldse kuulan muusikat, siis sellist, mis tundub hästi omane ja peegeldab enda olemust. Ruja olen väiksest saadik kuulanud. See on nagu elu soundtrack ja ikka oluline.”
Oma isa peab Yoko meeles nii, et annab välja plaate ja levitab tema kohta infot. “Praegu on plaanis teha DVD filmimaterjaliga Urmase tegevusest väljaspool Ruja, mida pole veel kusagil avaldatud.”

* * *
Uus raamat õpetab hoidma vana maja

Septembris andsid restauraator Mark Sepp ja kultuuriväärtuste amet välja raamatu “Tallinna maja”. Raamat räägib 20. sajandi esimesel poolel ehitatud ja Tallinnale väga omasest kivitrepikojaga puitmajast. Raamat tutvustab hoonetüüpi elanikele ja teistele huvilistele ning õpetab selle eest õigesti hoolitsema. Väljaannet saab osta kuni 50 krooni eest Tallinna raamatukauplustest. Yoko Alender tegi raamatusse vajalikud joonised.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.