"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Andmekaitse uurib politseid ametnike nimede lekkimise tõttu (0)
22. september 2008

Tallinna linnavalitsuse ettepanekul algatas andmekaitse inspektsioon järelevalvemenetluse, et uurida, kas politsei poolt karistatud linnaametnike nimekirja jõudmisega ajakirjandusse (lugu ilmus Eesti Ekspressis) rikuti seadust.
Andmekaitse inspektsiooni peadirektor Urmas Kukk ütles ajalehele Postimees, et inspektsioon alustas menetlust kontrollimaks, kas Põhja politseiprefektuuri poolt väljastati ajakirjandusele teave õiguspäraselt ning ettenähtud mahus.
Linnasekretär Toomas Sepp märkis avalduses andmekaitsjatele, et ajakirjanduses avaldatud politsei pressiteadete kohaselt ei olevat õiguskaitseorganil seadusest tulenevat õigust ja kohustust anda informatsiooni isikute suhtes tehtud väärteootsuste kohta. Muuhulgas välistab ametiisiku tööandjale korruptsioonivastase seaduse mittejärgimist käsitleva teabe andmist asjaolu, et tegemist on isikuandmetega, mille väljastamine on keelatud isikuandmete kaitse seaduse ja avaliku teabe seadusega, kirjutas linnasekretär.
“Politsei seisukohast järelduvalt ei tohiks peale politsei seega kellelgi teisel olla andmeid isikute kohta, keda politsei on väärteokorras vastutusele võtnud,” seisab Sepa kirjas. “Isikuandmete kaitse vajadusele vaatamata on 4. septembril 2008 ajalehes Eesti Ekspress ja ajalehe Postimees veebilehel avaldatud konkreetsed andmed ametiisikute kohta (nimed, ametikohad, toime pandud väärteo andmed, äriühingud, kuhu ametiisikud kuulusid, jne), kelle suhtes on tehtud väärteootsused.”
Sepp märkis, et kui vastab tõele politseiprefektuuri väide, et isikuandmeid ei tohi seaduse alusel väljastada, siis on nende edastamisel ajakirjandusväljaannetele rikutud seadust ja isikute seadusega kaitstud õigusi.
Politsei trahvis 42 Tallinna ametnikku väärteokorras, sest nad kuulusid äriühingute juhatusse või nõukogusse. Väidetavalt jäävad tehtud rahatrahvid enamjaolt vahemikku 300–900 krooni. Linnavalitsuse nõudmisel edastas politsei eelmisel nädalal linnajuhtidele ka 40 ametniku karistusotsused, kuigi alguses väitis politsei pressiesindaja, et seda pole isikuandmete kaitse ja muudele seadustele tuginedes võimalik teha.

Väljavõte ajalehest Postimees

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.