"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Eksperdid selgitavad välja parima koolipuhveti (0)
22. september 2008

22. septembrist kuni 24. oktoobrini kestab Tallinna koolipuhvetite ülevaatus, mille eesmärgiks on hinnata seal pakutava kauba tervislikkust, kvaliteeti ja mitmekesisust ning selgitada välja “Tervislik koolipuhvet 2008”.
Parim koolipuhvet valitakse Tallin­na Haridusameti eestvedamisel ja toetusel juba neljandat aastat. Puhvetite tervislikkust hindavad sel aastal lisaks Eesti Toiduravi Konsultantide Ühingu toiduekspertidele ka Tervisekaitse spetsialistid.
Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul on järjepidev töö puhvetite tervislikumaks muutmisel olnud tulemuslik ja näidanud üksnes positiivseid tendentse. “Paljudes koolipuhvetites on suhkrujoogid asendunud mahlade ja veega ning saiakesed salatite ja võileibadega, pakutakse ka valikus puu- ja köögivilja, mida lapsed heameelega ostavad,” nentis Jäppinen. “Meie eesmärk on juhtida koolijuhtide, laste, õpetajate ja lapsevanemate tähelepanu oma igapäevastele toiduvalikutele, käitumisviisidele ja tegevustele, mis mõjutavad koolilaste tervist ning heaolu.”
Positiivselt mõjutavad žürii hinnangut puhveti üldmulje ja puhtus; värskete puu- ja köögiviljade, toorsalatite ja salatite valik; võileibade koostis (täisterakukkel, kala, linnuliha, garneering suurendab punkte); pähklite, kuivatatud puuviljade, naturaalsete mahlade, piimatoodete ja joogivee olemasolu menüüs.
Plusspunktid lisanduvad iga erilise ja tervisliku lähenemise eest. Miinuspunkte annavad suhkrujoogid, krõpsud ja värvilised kommid.
Hinnangut mõjutavad veel pakutavate toodete hinna ja kvaliteedi suhe ning saiakeste osakaal muude toodetega võrreldes.
Teist aastat on puhvetites pakutava jälgimisse kaasatud ka koolide tervisenõukogud, kellel on õigus kontrollida sortimendi tervislikkust.
Parimaid koolipuhveteid autasustatakse 1. novembril Eesti Näituste Sinises paviljonis konverentsil “Tervislik toitumine alates lapsepõlvest”, kuhu on oodatud kõik koolid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.