"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Juksi keskuses tegutseb üks eriline kingipood (0)
22. september 2008

Seda kingitustepoodi ei tea kuigi paljud, ent ta on seda väärt, et sinna tuleks rohkem ostjaid.

Seda kingitustepoodi ei tea kuigi paljud, ent ta on seda väärt, et sinna tuleks rohkem ostjaid.

Kingikauplus asub Mustamäel aadressil Ehitajate tee 82 ja tegutseb Tallinna Puuetega Noorte Keskuse Juks juures. Siit leiab väikese raha eest asju, mida vanalinna poodidest ostavad soolaste hindade tõttu tavaliselt ainult turistid: vaibad, laudlinad, siidrätikud ja -sallid, pehmed mänguasjad, keraamika, maalitud portselan, õnnitlus- ja jõulukaardid – kõik ehe käsitöö.
Kauplus on juba viieaastane ning selle ajaga on tekkinud ka püsi­klientuur, kuid kuna kauplus asub kesklinnast kaugel ja lahtiolekuaeg on samuti lühike (tööpäeviti kella 10-15), siis rahvamasse poes just ei käi. Kahjuks.
Juksi töökeskuse juhi Stina Siemi sõnul on hinnad nende kaupluses madalad seetõttu, et kasumi teenimine pole nende eesmärk – Juksi esmane ülesanne on puuetega inimeste ametikoolitus. Keskus on nagu üks etapp erivajadustega inimeste lapsepõlve ning iseseisva tööelu vahel. “Pärast rehabilitatsioonikursust, töökoolitust ning praktikat on puuetega noored vastava toetuse olemasolu korral valmis iseseisvalt töötama,” märkis Siem.
Kõik noored inimesed ei ole aga oma tervisliku seisundi tõttu ka pärast esmase programmi läbimist valmis iseseisvat elu alustama ega isegi ametikoolitust saama. Neil on võimalus ennast teostada Juksi töökodades tegutsedes.
Osa kaupluse teenitud rahast läheb meistritele palga maksmiseks, ülejäänu eest ostetakse aga uusi materjale. Kulud katab Tallinna linn.
Keskuses tegutsevad tekstiili-, õmblus-, siidimaali- ja keraamikatöökojad, mida juhatavad kunstiharidusega inimesed.
Siidimaalitöökojas tehakse esmased kavandid paberile, parimad neist kantakse ka siidile, teised jäävad piltideks. Keraamikatöökojas voolitakse ning maalitakse vaase, tasse, kausse ja keraamilisi plaadikesi. Õmblejad valmistavad pehmeid mänguasju, kinkekotikesi ja muud.
Keskus võtab vastu ka tellimusi reklaamkirjaga kottide valmistamiseks. Kõige suurem tellimus on seni tulnud Euroopa Noorte Eesti Büroolt.
Kõige minevam kaup on aga olnud lõbusad kotikesed puuviljade kujutistega, mida on tehtud nii tellimise peale kui ka müügiks.
Tekstiilitöökojas kootakse mitmesuguse laiusega kangast, suurim võimalik laius on 130 cm. Stina Siemi sõnul tellitakse neilt kõige sagedamini sukavabriku jääkidest valmistatud vaipu. Keskuselt võib tellida ka postkaarte.
Tellimusi tuleb Siemi kinnitusel palju, regulaarselt tellib töid tervelt 30 firmat, nende hulgas on nii noortekeskusi ja õppeasutusi kui ka riigiameteid ja ministeeriume. Poe jaoks valmistab keskus tooteid tellimustest vabal ajal.
Puuetega noorte ettevalmistus tööeluks saab alguse kas Astangu rehabilitatsioonikeskuses või keskuses Juks. Tööd leiavad nad sageli erinevatest ettevõtetest, näiteks Selverist, Comarketist, Swissotelist või ASist Würth.

* * *
Tallinna Puuetega Noorte Keskus JUKS

Asutati 1993. aastal, selle algataja oli Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet. Juksi alla kuulub nii arendus- kui ka töökeskus.
Keskus parandab puuetega noorte konkurentsivõimet tööturul.
Praegu töötab keskuses 40 inimest vanuses 22−40 aastat.

* * *
Mõned näited Juksi käsitööpoe hindadest:

• Siidsall või -rätik – 250 krooni
• Tass ja alustass – 150 krooni
• Kott – alates 200 kroonist
• Vaip – 130 kr/m²
• Laudlina – 100 kr/m²
Kauplus asub aadressil Ehitajate tee 82 ning on avatud tööpäeviti kella 10-15.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.