"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ehitajast ajaloohuviline kogub põnevaid linnavaateid (0)
29. september 2008

Praegu juba pensionieas elupõline ehitusmees Arvo Kaarits aitab Tallinna ajalugu talletada, kogudes pilte nii vanade huvitavate linnavaadetega kui ka sõidukaarte.

Praegu juba pensionieas elupõline ehitusmees Arvo Kaarits aitab Tallinna ajalugu talletada, kogudes pilte nii vanade huvitavate linnavaadetega kui ka sõidukaarte.

Kaaritsa remonditud on muuhulgas ka väärtuslikud hooned Pikal ja Rahukohtu tänaval.
Küllap seepärast on ta ligi 10 aasta jooksul ajalehtedest välja lõiganud ja kõrvale pannud fotosid vanadest linnavaadetest ja ehitistest. Kui vanad fotod laiali laotada, on neid toatäis, ehk pisut rohkemgi. Kaaritsat lihtsalt paeluvad muutused linnapildis. “Tallinna ajalugu on ikka jube põnev. Nendelt fotodelt saab vaadata, mis oli enne ja võrrelda seda praegusega,” selgitab ta.
Fotode seas on näiteks tsaariaegne Balti jaam, Estonia varemed pärast sõda, Pärnu maantee 1960ndatel ja Sakala keskus enne lammutamist. “Kas teate, et vana Balti jaam on uue sees?” küsib ta. “Vana ära ei lammutatud, ainult fassaad võeti maha ja uus ehitati selle ümber. Vana hoone kaaraknaid võib uues praegugi näha.”
Kaarits hindab vanade meistrite tööd. “Keskaegsete hoonete seinad on tõsiselt paksud, annaks ikka vaeva näha, kui keegi tahaks sealt läbi murda,” räägib ta. “Ja vanade hoonete remontimisel peab reegleid jälgima, järelevalve on pidevalt peal. Omaloomingut seal teha ei tohi, sest muidu kaoksid need ehitised ära.”
Salmiga sõidukaart
Üks osa linna ajaloost on selle ühistransport. Arvo kogub 1992. aastast ühistranspordi sõidukaarte, see tähendab ajast, mil esimesed neist välja tulid.
 “Panin alguses ühe ja teise kõrvale,” lausub Kaarits. “Edasi hakkas juba pere kaasa aitama. Esimesed olid ju puhta papitükid. Edasi läksid kaardid kvaliteetsemaks, peagi tulid neile veel halogrammid.”
Ühed uhkemad tema kollektsioonis on 2000. aasta perioodikaardid. Nende taha oli trükitud ka üleskutse: “Kontrolör on ausa sõitja sõber, sest takistab piletihinna tõusu. Austa kontrolöri rasket tööd!”
Arvo kogus kuupileteid 2004. aastani, mil tulid ID-kaardid. “Ehk annan need kunagi muuseumile,” mõtleb Arvo.
Suurim muutus ühistranspordis on Arvo meelest uued bussid ja trollid: “Vanadel inimestel on palju mugavam madala bussi peale minna, enne andis ikka ronida!”
Bussis häirivad Arvot hoopis soditud tagumised pingid ja vahel seal vedelevad sihvkakoored. “Ei teagi, mis selle vastu teha, bussijuht sinna ei näe ja ei jõuagi liikluses jälgida,” mõtiskleb mees. “Ainult kaasreisijad saavad lagastajaid korrale kutsuda.”
Kaarits on harjunud, et noored enam viisakad pole ja vanadele istet ei paku. “Sellega on nii, et istu noorest peast, sest ega vanas eas enam istuda saa,” ütleb ta muretult.
Ehitus- ja remondinõuandeid on Arvo hankinud lisaks oma kogemusele ka raamatukalendritest. Neid on ta kogunud 1960. aastast saadik. Seal on tema arvates palju huvitavat, näiteks jutustusi, lahendusi terviseprobleemidele. Lisaks räägivad need eesti ja soome kirjanikest, kõrgemast kunstikoolist Pallas ja põnevatest ajalooteemadest. “Kasulikke näpunäiteid on iga aja kalendris,” leiab Kaarits. “Palju teavet on neis ajatu, ehk vahet pole, kui vana kalender ise on.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.