"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Naudi sügisest maailma ­ooperi­tippe kinosaalis (0)
29. september 2008

Forum Cinemas toob oktoobrist maini igal laupäeval Coca-Cola Plazas ekraanile otseülekanded ooperietendustelt New Yorgi Metropolitan Operas.

Forum Cinemas toob oktoobrist maini igal laupäeval Coca-Cola Plazas ekraanile otseülekanded ooperietendustelt New Yorgi Metropolitan Operas.

New Yorgi Metropolitan Opera on üks maailma kuulsamaist ooperilavadest, kuid sealsete etenduste vaatamine on paljude Eesti muusikaarmastajate jaoks jäänud täitumatuks unistuseks. Nüüd on neil võimalus nautida ooperišedöövreid ühel ajal nendega, kes selles kuulsas saalis viibivad.
2006. aastal teatas Metropolitan Opera, et alustab oma ooperietenduste teleülekandeid USA, Kanada ja Suurbritannia otse-eetris. Teatri peamänedžeri Peter Gelba arvates tugevneb teater uutesse sfääridesse tungides.
2007./2008. hooajal vaatas ooperi­etendusi kinos, tundes end otsekui ooperiteatris viibivat, rohkem kui 900 tuhat inimest 23 riigi 600 kinos. Tänavu on projekti kaasatud juba 30 riiki, nende hulgas ka Eesti.
Forum Cinemas ekraniseeringu juhataja Rein Palosaare sõnul haaras mõte ooperi otseülekannetest neid kohe ja nad püüdsid leida võimalust projektis osaleda. Tänavu soovis juba teater ise Forum Cinemas osavõttu ja andis kohe oma nõusoleku.
Esimene etendus kantakse üle juba oktoobri alguses, hooaja jooksul näidatakse 10 etendust. Ooperit nautida saab kinos kord kuus laupäeva õhtul. Etendus kantakse otse üle, see tähendab, et publik Metropolitanis ja vaatajad kogu maailma kinodes näevad laval toimuvat kõikjal samal ajal. Kaamerad on New Yorgi laval üles seatud nõnda, et kinos istuv inimene kuuleb ja näeb kõike just nii, nagu ta oleks teatrisaalis. Vaheajal näidatakse kinopublikule spetsiaalselt selle jaoks ette valmistatud videolõike, näiteks intervjuusid esinejatega. Ürituse organisaatorid jälgivad, et ooperiseansile tulnud saaksid muusikat nautida meeldivas ja kultuurses õhkkonnas, seepärast on etenduse ajal keelatud krõbistada popkorni või helistada mobiiltelefoniga.
Palosaare sõnul on niisugune ettevõtmine Eestis esmakordne, kuid ta loodab, et need seansid aitavad ooperikunsti populariseerida. Ühest küljest on nad rõõmsad, et tänu projektile saavad need klassikalise muusika armastajad, kes piletihinna tõttu kunagi New Yorki ooperietendusele ei satu, siiski näha Metropolitan Opera etendusi nende tõelises hiilguses; teisest küljest võivad kinno klassikalist muusikat kuulama tulla ka inimesed, kes üldiselt seda pisut pelgavad ja seetõttu n-ö päris ooperiteatrisse minna ei julge.
Eestis toimuvad otseülekanded Coca-Cola Plazas ja Tartu kinos Ekraan.

* * *
Osta pilet eelmüügist!

Piletid tulevad eelmüüki 3. oktoobril. Pileteid saab broneerida telefonil 680 0711 või meiliaadressil info@forumcinemas.ee. Pileti hind Coca-Cola Plazas on 225 krooni, nelja või rohkema pileti ostmisel on ühe pileti hind 200 krooni.
Ooperiseansid 2008/2009:
• R. Strauss, “Salomé” – 11.10 kl 20.00
• J. Adams, “Doctor Atomic” – 08.11     kl 20.00
• H. Berlioz, “Fausti needmine” – 22.11 kl 20.00
• J. Massenet, “Thais” – 20.12 kl 19.00
• G. Puccini, “Pääsuke” – 10.01 kl 20.00
• C. Gluck, “Orpheus ja Eurydike” – 24.01 kl 20.00
• G. Donizetti, “Lucia di Lammermoor” – 07.02 kl 20.00
• G. Puccini, “Madame Butterfly” – 07.03 kl 20.00
• V. Bellini, “Somnambuul” – 21.03     kl 20.00
• G. Rossini, “Tuhkatriinu” – 09.05 kl 19.30
Täiendav teave:
www.forumcinemas.ee/ooper
www.metopera.org/hdlive

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.