"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Nüüdisaegsed ettevõtted tulevad Lasnamäe Tööstusparki (0)
01. oktoober 2008

Kiiresti arenevas piirkonnas asuvas Lasnamäe Tööstuspargis tegutseb 14 ettevõtet ja tööd saab seal ligi 1100 inimest. Äsja avatud tööstuspargi teine etapp toob juurde veel 300 uut töökohta.

Kiiresti arenevas piirkonnas asuvas Lasnamäe Tööstuspargis tegutseb 14 ettevõtet ja tööd saab seal ligi 1100 inimest. Äsja avatud tööstuspargi teine etapp toob juurde veel 300 uut töökohta.

Logistika Pluss OÜ juhatuse liige Toomas Orutari sõnul oli nende jaoks asukoha valikul määrav just tööjõu lähedus. “Valida oli ka linnast väljas asuvate tööstusparkide vahel, aga sinna oleksime pidanud organiseerima transporti,” väitis ta. Lasnamäe puhul ei pea muretsema, kuidas töötajad tööle saavad. Samuti asub Lasnamäe Tööstuspark Orutari sõnul väga heas kohas, sest olulised sõlmed, nagu Maardu sadam, Tallinna ringtee jne asuvad väga lähedal.
Tihti on paljudel Lasnamäe suhtes eelarvamused, kuid nii praegu kui ka tulevikus on tegemist areneva piirkonnaga. “Vägagi arenev piirkond, üha rohkem ehitatakse siia maju juurde,” tõdes Orutar. Lisaks kõigele muule on Orutari sõnul tööstuspargi infrastruktuur väga hea.
AS Baltika haldusdirektor Madis Läntsi sõnul valisid nad Lasnamäe Tööstuspargi, sest teised arendajad küsisid kõrgemat hinda kui linn. “Vaatasime mitmeid asukohti nii linnas sees kui ka väljas, kuid kõige sobivam oli Lasnamäe,” sõnas Länts. “Teised arendajad küsisid kõrgemat hinda ja asukohad ei olnud sobivad,” lisas ta. 50% Baltika töötajatest elab sealsamas piirkonnas. “Kõige olulisem on tööle saamise küsimus, aga Lasnamäel asudes seda probleemi ei ole,” nentis Länts.
Ka Lasnamäe Tööstuspargi juhataja Rein Pinn rõhutas tööstuspargi head asukohta. “Meil on siin ettevõtteid, kes isegi ei ole pidanud töökuulutust üles panema, sest inimesed tulevad ise ja küsivad tööd,” sõnas Pinn. “Siin on ideaalne kooslus. Ainuke piirkond linnas, kuhu on jäänud tööstusmaad.”
Ettevõtted saavad tööstuspargilt kommunikatsioonidega (teed, side, elekter, vesi, küte, gaas) varustatud tööstusmaa kinnistud, kus on olemas ka detailplaneering. “See võimaldab arendajal väikese ajakuluga alustada talle vajaliku hoone ehitamist,” tõdes Pinn.
Tööstusparki oodatakse tootmisettevõtteid, kes omavad moodsat tehnoloogiat ja loovad juurde uusi töökohti. Hindamiskriteeriumideks on hind ja ettevõtte äriplaan, viimase puhul võetakse arvesse töökohtade arvu, ekspordile orienteeritust ning konkurentsivõimet.
Hetkel on tööstuspargis 14 ettevõtjat. Neist kuus juba töötavad. Ülejäänud on kas projekti- või ehitusjärgus. Silmapaistvamad on Logistika+, Baltika, Selveri Köök, Estel.
Lasnamäe Tööstuspark I paikneb Tallinnas Lasnamäel Peterburi tee, Kuuli tänava, Laagna tee ja kavandatud Taevakivi tänava vahelisel alal Tondiraba serval.
Lasnamäe Tööstuspark II paikneb Tallinnas Lasnamäel Peterburi teest lõunas, jäädes Betooni ja väljaehitatava Sarruse tänava (endine Betooni 6b) vahele.
Lasnamäe Tööstuspargi II etapp on jõudnud niikaugele, et vastu võetakse esimene ettevõte, kelleks on unikaalse toodanguga Enivirolyte Industries International Ltd. Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli  sõnul  käivitus esialgne Lasnamäe Tööstuspark väga edukalt, mis tingis vajaduse parki laiendada Lasnamäe Tööstuspark 2 näol. “Selle  ettevõtte juures on tähelepanuväärne, et firma on oma toodete patentide omanik, toodang on unikaalne ja keskkonnasäästlik, tootmine on suunatud ekspordile, ühele tööstuspargi ruutmeetrile luuakse rekordarv töökohti ja kokkuvõttes võib öelda, et meil on tegemist kogu tööstuspargi innovatiivsust tõstva ettevõttega,” selgitas Mutli. Ettevõttel on tööstusparki kavas luua 66-75 uut töökohta.
Tööstuspargi teise ehitusjärgu ala jagatakse kuueks krundiks, kuhu mahub maksimaalselt ära kuus ettevõtet. “Kui mõni ettevõte tahab suuremat krunti, siis sel juhul mahub meile vähem ettevõtteid,” sõnas Lasnamäe Tööstuspargi juhataja Rein Pinn. Uued ettevõtted hakkavad andma Pinni sõnul tööd maksimaalselt 300 töötajale.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.