"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
6 küsimust (0)
06. oktoober 2008

Kindralleitnant Ants Laaneots, Eesti Kaitseväe juhataja

Kindralleitnant Ants Laaneots, Eesti Kaitseväe juhataja

1. Milles seisnevad väikese sõjaväe plussid?

Kohanemine uute väljakutsetega ning paindlikkus. Suurte süsteemide ümberkorraldamine ja nüüdisajastamine võtab palju rohkem aega. Eesti Kaitseväe plussiks on kindlasti see, et me ehitasime üles täiesti uue süsteemi, mis peegeldab vajadusi uues julgeolekukeskkonnas.

2. Kas Eesti sõjavägi peaks spetsialiseeruma?
Kui me räägime esmasest kaitsevõimest, mis on Eestile kui NATO ja ELi piiririigile hädasti vajalik, siis ei saa me rääkida spetsialiseerumisest või nišiarmeest, sest iseseisev kaitsevõime eeldab võimekusi kõigis lahinguliikides.
NATO raamistikus on aga spetsialiseerumine võimalik ning seda on Eesti ka teinud, näitena võime tuua NATO küberkaitsekeskuse ning meie miinitõrjevõimekusega laevad.

3. Mida on meil ajaloost õppida?
Ajaloost on õppida, et vabadust ja ise olemist ei saa võtta kui asja iseenesest. Vabaduse ja iseseisvuse hoidmine ja kaitse on iga kodaniku kohus.

4. Kui suured peaksid olema Eesti kaitsekulutused?
Riik peab arenema tasakaalukalt ning ainult kaitse-eelarve suurus ei suuda luua efektiivset riigikaitset. Lisaks kaitse-eelarvele on vajalikud efektiivse riigikaitse loomist toetavad seadusandlikud aktid, väljaõppinud inimesed ja kodanike kaitsetahe. Ilma nendeta on kaitsekulutused sisuta number paberil.

5. Kas noortele on raske seletada vabaduse ­tähtsust?
Oma ajaloo tundmine ning oskus tajuda oma riigi ja rahva hoidmise raskust loob eelduse mõistmiseks, mis on vabadus ning kui lihtne on seda kaotada.

6. Mida tähendab olla sõdur/ohvitser?
Ühiskonnal on kaitseväelaste ja eelkõige ohvitseride osas suuremad ootused. Eeldatakse väärtuste olemasolu, mida tsiviilsektoris töötajatelt ei nõuta. Samuti on kõik kaitseväelased ühiskonna teravdatud tähelepanu all, mida iganes nad oma elus ka ei teeks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.