"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Loovettevõtted punuvad pesa (0)
06. oktoober 2008

Kõige loomingulisemad ettevõtted asuvad pealinnas, nimelt 95% Eestis tegutsevatest loomemajanduse ettevõtjatest asuvad just Tallinnas.

Kõige loomingulisemad ettevõtted asuvad pealinnas, nimelt 95% Eestis tegutsevatest loomemajanduse ettevõtjatest asuvad just Tallinnas.

Selle aasta detsembris valmib Niine tänaval ka kogu Eesti esimene loomeinkubaator. “Loomeinimesed ootavad avasüli kohta, kus nad saaksid tegeleda oma põhitööga ehk loominguga, et ei peaks tegelema kõrvaliste asjadega,” lausus abilinnapea Jaanus Mutli.
Praegu Kopli inkubaatoris olev Harriet Designs OÜ on üks ettevõtetest, kes asuks loomeinkubaatorisse hea meelega. “Ilmselgelt on loometegevusega seotud ettevõtjad jäänud veidi varju,” lausus Harriet Designs OÜ müügijuht Mari Aidla. “Neile on aga kindlasti vaja olulist tuge ja vajadustele vastavat keskkonda, sest loometegevus eeldab ka selleks sobilikku miljööd.”
Loomingulisele ettevõttele ei suuda hetkel ükski muu inkubaator õigeid tööruume pakkuda. “Loomeinkubaatoris on aga plaanis rajada uued ruumid vastavalt inkubaatoriettevõtete vajadustele,” märkis Aidla.
Loomeinkubaator soodustab ka koostööd teiste loomeinimestega. “Usume, et see aitab arendada muid fotograafia suundi koostööd teiste loojatega,” nentis Aidla.
Ka SA Tallinna Ettevõtlusinkubaatorite arendusjuht Eva Leemet toob välja, et ruumilahendus on uues inkubaatoris loomeinimestele meelepärasem.
“Selles on ette nähtud ateljeed, bürood, nõupidamiste ruumid, ühiskasutatavad seadmed,” sõnas Leemet. Mõeldud on soetada seadmeid, mis on kapitalimahukad ja mis leiavad võimalikult laialdast kasutust, nagu näiteks 3D printer, fototehnika, kujundus- ja joonestustarkvara. Sarnaselt ettevõtlusinkubaatorite poolt pakutavaga on ka igale alustavale ettevõttele arvutikomplekt, telefon ja internet. Samuti on loomeinkubaatoris arvestatud puhkenurkadega, sisustatakse köök, inkubaatori korrusel on väliterrass ning lisaks on Niine 11 majja planeeritud kohvik.
Loomeinkubaatorisse on oodatud loomemajanduse valdkonnas tegutsevad või tegevust alustavad ettevõtted. “Me ei ole vähemalt täna määranud ühtegi eelisvaldkonda, huviliste põhjal võin nimetada, et ülekaalus on disainerid,” nentis Leemet. Veel nimetas Leemet sihtgrupiks Kunstiakadeemia vilistlasi, Disainerite Liidu liikmeid, tekstiili, tootedisaini, moekunsti, uusmeedia alal tegutsejaid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.