"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Probleemide juurtest (0)
20. oktoober 2008

Terve eelmise nädala andis meedia meile iga päev infot selle kohta, kuidas läheb tühermaale jäetud väikesel tüdrukul. Küsiti, ilmselt osaliselt õigustatult, kus olid juba enne lapse hülgamist arstide ja ka lastekaitsetöötajate silmad.

Terve eelmise nädala andis meedia meile iga päev infot selle kohta, kuidas läheb tühermaale jäetud väikesel tüdrukul. Küsiti, ilmselt osaliselt õigustatult, kus olid juba enne lapse hülgamist arstide ja ka lastekaitsetöötajate silmad.

Aga siiski pole see kogu tõde. Ja kuigi juhtum šokeeris iga inimest, on tegelikult kurb tõsiasi see, et hooletusse jäetud ja ka hüljatud lapsi on Eestis palju rohkem. Vanemate väärkohtlemise all kannatavaid lapsi on Eesti peale tuhandeid. Vanemate hooletust näitab kas või imikutega juhtunud suur õnnetus- ja surmajuhtumite arv, millega Eesti on Euroopas esirinnas.
Hooletus või julmus väikse lapse suhtes tundub meile kõigile eriti suur kuritegu, sest laps on oma vanematest totaalselt sõltuv. Samas just see, et paljud täiskasvanud ei saa sageli oma eluga hakkama, lööbki meie riigis bumerangina eriti teravalt tagasi laste pihta.
Eesti on riik, mis on lasknud viimasel kümnendil lapsevanematel piiramatult juua, kasiinodes mängida, SMS-laene võtta jne. Kuna riik ei ole tihanud piirata täiskasvanute teatud ennasthävitavaid tegevusi või kujundada elukeskkonda, siis nuheldakse täna kõik vanemate patud paratamatult üha jõhkramal moel laste kaela.
See, et Eesti on hoidnud aastaid raha kokku sotsiaalkulude pealt, pole uhkuseasi ega tühine number paberil. Eestis on suur narkomaanide, alkohoolikute, pikaajaliste töötute ja vaeste hulk – kõik need lugematud probleemid vähendavad suure osa meie lapsevanemate hakkamasaamist ja vastutusvõimet.
Samavõrd on seda vähendanud eliidi poolt hinnatavad väärtused: egoism, ükskõiksus, tarbimiskesksus. Ent tuimusest on vaid üks samm julmuseni – ja seda ka laste suhtes.
Ja kui riik ei ole andnud oma sotsiaalpoliitika kaudu piisavalt mõista, et pere ja lapsed on väärtus, siis ei taju seda kahjuks ka lapsevanemad. Üksnes vanemapalk ei tee lapsesaajat lapsevanemaks!

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.