"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
6 küsimust (0)
27. oktoober 2008

Hardo Aasmäe, Eesti Entsüklopeedia peatoimetaja, endine Tallinna linnapea

Hardo Aasmäe, Eesti Entsüklopeedia peatoimetaja, endine Tallinna linnapea

Mis teeb teatmeteosest hea entsüklopeedia?
Hea märksõnade valik, tasakaalustatus ja täpsus. Pikka ja lahedat juttu ei saa entsüklopeedias olla. Teatmeteosesse peab olema koondatud jutt, mis ei vanane, vananev teave võib olla internetis, kus on seda kerge muuta.
Milline on tänapäeva teatmekirjandus?
Valitseb kaks suunda. Esimesel juhul on mängus kommertsmõjud ja liigutakse visualiseerimise suunas. See tähendab, et teatmeteoses on palju ilusaid ja suuri pilte, kuid see seab nõuded tekstile veelgi rangemaks, vajalikku teavet on raskem veelgi lühemalt ja selgemini öelda.
Teises suunas keskendutakse ainult tekstile, sest ala tundev inimene saab hakkama ka pildita. See on sobiv ka internetiväljaannete jaoks.
Kas eestlane on teadmishimuline?
Eesti inimene on entsüklopeediarahvas, tal on lihtsalt harjumus teada. Kõikvõimalike lisaköidete nõudlus on suur. Ilmselt on see tingitud sellest, et paljud kasvasid ühiskonnas, kus 20. sajandi jooksul vahetus tohutult riigivõime.
Millised teatmeteosed on populaarsed?
Inimeste huvi on  mitmekesine. Palju sõltub, kas neile on põhiteave kättesaadav, palju on entsüklopeediaid kasutada. Suured entsüklopeediad on laialt levinud, niisiis tuntakse huvi eriväljaannete, näiteks majandus- ja muusikaleksikonide vastu. Loomulikult soovitakse ka internetiväljaandeid.
Mida on eestlasel ajaloost õppida ja teistele õpetada?
Seda, kuidas ära kasutada ajaloo poolt antud võimalusi. 1918. aastal ja ka 1990ndate alguses oli väga lühike aeg, mil oma huvid maksma panna ja rahvas kasutas seda hetke. Enne või hiljem oleks olnud palju raskem vabadust saavutada.
Milles peitub Tallinna potentsiaal?
Tallinn on Eesti vedur. Kui veduril läheb hästi, tulevad ka vagunid järele. Lisaks on Tallinn üks väheseid linnu, kel on oma entsüklopeedia.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.